Gümüş Takı Nasıl Temizlenir?

Günlük hayatta yaygın olarak kullanılan gümüş takı temizleme yöntemlerine buradan ulaşabilirsiniz.

Güncellenmiş 25 Haziran 2024

·

Yazar

Okuma Süresi 5 dakika

Kampanyalardan ilk sen haberdar olmak istiyorsan!

Washing dishes Vacuum cleaner Vacuum cleaner
Üye Ol
Laundry Duster Dispenser
Gümüş Takı Aile

Gümüş Takı Nasıl Temizlenir?

Günlük hayatta yaygın olarak kullanılan gümüş takı temizleme yöntemlerine buradan ulaşabilirsiniz.

Anneler Günü, Sevgililer Günü, doğum günü veya yıl dönümü gibi özel günlerde sevdiklerinize hediye aldığınız gümüş takılar, günlük hayatta en çok kullanılan aksesuarlardan biridir. Yüzük, küpe, kolye ve bilezik gibi farklı seçeneklerde sunulan gümüş takılar, hem kadınlar için, hem de erkekler için özel hediyeler arasında yer alır. Şık görünümü ile herkesi kendine hayran bırakan gümüş takılar, hava ile temas ettikçe zamanla kararmaya başlayabilir. Ne yazık ki bu durum, gümüş takıların eski ve kirli görünmesine yol açabilir. Böyle durumlarda gümüş takı temizliği nasıl yapılır, gümüş temizleme evde yapılabilir mi gibi soruların cevaplarını arayabilirsiniz. Tam da bu yüzden, gümüş temizleme yöntemlerini sizlerle paylaşıyoruz. 

Gümüş Takılar Neden Kararır?

Evde gümüş takı temizliği nasıl yapılır sorusuna geçmeden önce, bu takıların neden karardığını bilmeniz de fayda var. Gümüş, metal grubunda bulunan bir maddedir. Bu yüzden kükürtle etkileşime girdiğinde renk değişimleri yaşanabilir. Gümüş takıların kararmasının en yaygın sebebi havayla ve suyla temas etmesidir. Suyla temas eden takıların yüzeyinde kısa sürede kararmalar meydana gelir. Ayrıca yüksek nem oranı da gümüşlerin kararmasına yol açar. Gümüş takı temizliğinden önce, bu takıların kullanılmadığı zamanlarda kendi kutularında saklanması gerektiğini bilmelisiniz. Ayrıca nem ve rutubetten uzak tutulmalı, mümkünse suyla temas ettirilmemelidir. Özellikle duş, deniz ve havuza girerken gümüş takılar çıkarılmalıdır. Bununla birlikte gümüş takıların insan vücudu ile temas etmesi de kararmalara yol açabilir. Bunun sebebi ise, vücuttan salınan terin gümüş yüzeyinde renk değişimleri oluşturmasıdır. Gümüşler her kullanımdan sonra takı temizleme suyu ile temizlenmelidir. Bu sayede takılarınızın ilk günkü parlaklığını koruyabilirsiniz. Parfüm, aseton ve deterjan gibi kimyasal ürünler de gümüş takıların kararmasına yol açabilir. Bu yüzden kimyasal ürünleri uygularken gümüş kolye ve yüzüklerle temas etmemesine çok dikkat edin.

Mutfaklarda su ısıtma amacıyla kullanılan kettle, bir süre sonra içinde kireç biriktirebilir. Kettle nasıl temizlenir başlıklı yazıdan uygulayabileceğiniz etkili yöntemleri öğrenebilirsiniz.

Gümüş Takılarınızı Parlatmanın Püf Noktaları Nelerdir?

Gümüş takıları parlatmak için, mutlaka gümüş temizleme bezi kullanın. Eğer bu bezi bulamıyorsanız, gözlük camı temizleme bezi veya mikrofiber bez de kullanabilirsiniz. Gümüş takıları temizlerken, takıya zarar vermemek için nazik davranın. İşlemeli yüzeylere çok bastırmayın. Silme işlemini uzun süre tutmayın. Gümüş takıları temizlemek için bulaşık makinesine atmayın. Bu durum takıların çizilmesine ve yüzeyinin zarar görmesine yol açabilir. Temizleme sırasında kimyasal ürünler kullanmayın. Özellikle çamaşır suyu, leke çıkarıcı veya alkollü temizlik ürünlerinden uzak durun. Kolonya gibi alkol içeren dezenfektanlar da gümüş takı temizleme için kullanılmamalıdır. Aksi takdirde renk değişimleri artabilir.

Günlük hayatta yaygın olarak kullanılan spor ayakkabı nasıl temizlenir ve deri ayakkabı nasıl temizlenir sorusu için en etkili yöntemlere göz atabilirsiniz. 

Gümüş Takı Nasıl Temizlenir?

Gümüş takı temizliği için aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz.

  • Takı temizleme suyu

Özel olarak üretilen gümüş takı temizleyici seti, bir solüsyon ve bezden oluşur. Gümüş takıların üzerine bu solüsyonu sıkarak ve bezi kullanarak nazikçe takılarınızı temizleyebilirsiniz. Ancak silme işlemini uzun süre yapmayın ve çok fazla bastırmayın. Mümkün olduğunca yumuşak ve dairesel hareketlerle temizleme işlemini tamamlayabilirsiniz.

  • Karbonat ve sirke

Gümüş temizleme evde doğal malzemelerle kolay bir şekilde yapılabilir. Bunun için, sirkenin asidik özelliğinden faydalanabilirsiniz. İlk olarak bir kaseye 2 yemek kaşığı beyaz sirke ve su ekleyin. Ardından 2 yemek kaşığı karbonat ekleyin ve gümüş takıyı bu karışımda bir süre bekletin. Kararma bir süre sonra yok olur. Kararma gittikten sonra, mikrofiber bez ile gümüş takıyı kurulamayı unutmayın.

  • Diş macunu

Gümüş takı temizleme işlemi için diş macunu da kullanabilirsiniz. Kararan gümüşlerin üzerine bir miktar diş macunu sürün ve suyun içinde bekletin. 20 dakika bekledikten sonra takıları sudan çıkarın ve dikkatlice kurulayın. Diş macunu, kararan gümüşlerin parlamasını sağlayacaktır.

  • Limon ve tuz

Gümüş takı temizliği için, limon ve tuzdan yardım alabilirsiniz. Bunun için bir kaseye 3 yemek kaşığı limon suyu ve 1 yemek kaşığı tuz alın. Ardından üzerine su ekleyin. Gümüş kolye ve yüzükleri bu kaba alın ve 1 saat bekletin. Daha sonra kaseden gümüş takıları çıkarın ve kurulayın. 

  • Alüminyum folyo

Alüminyum folyo da gümüş takı temizleme işlemi için kullanılan malzemelerden biridir. Alüminyum folyoyu parlak tarafı yukarıda kalacak şekilde bir kabın içine yayın. Gümüş takıları kabın içerisine koyun. Takıların alüminyum folyo ile temas ettiğinden emin olun. Ardından içine sıcak su dökün ve karbonat serpiştirin. Bu şekilde 15 dakika bekledikten sonra, suyun içinden gümüş takıları çıkarın ve kurulayın.

Gümüş takı temizleme işlemi, takılar karardığı sürece yapılabilir. Ortalama 3 ayda bir kez uygulanan bu yöntemler, gümüş takıların eskisi gibi parlamasını sağlar. Ancak temizleme işlemi sırasında dikkatli davranın ve gümüş takıları bez yardımıyla nazikçe kurulayın. Gümüş takıları temizledikten sonra üzerinde su kalmamasına ve tamamen kurutulmasına dikkat edin. Tekrar kararmalarını önlemek için, hava almayan kutularda saklayabilirsiniz. Ayrıca daha önce söylediğimiz gibi, gümüş takıların nemle ve kimyasal ürünlerle temas etmemesine de çok dikkat edin.

#CleanTok'a hoş geldiniz!

Tiktok'ta temizliğin adresi. TemizSözlük tarafından getirildi.

Keşfet
TemizSözlük
Sarı eldivenli bir kişinin ocak temizliği yaptığı bir video gösteren akıllı telefon ekranı.

Bu makale yardımcı oldu mu?

Anket

Mutfak ve banyo yüzeylerinizi temizledikten sonra temiz ve dezenfekte olduğunu nasıl anlıyorsunuz ?

0 Oy Kullanıldı