Kalanşo Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Evlere renk katan kalanşo çiçeği bakımı hakkında tüm merak ettiklerinize buradan ulaşabilirsiniz.
Kalanchoe, bilinen adıyla kalanşo çiçeği bakımı kolay olan bitkilerden biridir. Sukulent familyasına ait olan bu bitki, Asya ve Afrika kökenlidir. Tombul ve parlak yaprakları ile ön plana çıkan kalanşo çiçek bakımında en çok tercih edilen cinsler arasındadır. Hem evlerde, hem balkonlarda, hem de ofislerde yetiştirilen bu bitkinin 125 farklı türü vardır. Serin topraklardan hoşlanan kalanşo çiçeği demetler halinde açan kırmızı, beyaz, turuncu ve pembe çiçeklere sahiptir. Az yer kapladığı için iç mekanlarda da kullanılan bu bitkinin çiçekleri oldukça küçüktür. Her ortama ayak uydurabildiği için dekorasyon alanında da yaygın olarak kullanılır. Kalanşo çiçeği bakımı a dan z ye nasıl yapılır sorusu için farklı önerileri sizlerle paylaşıyoruz.
Bitkiler ev dekorasyonunda önemli bir yere sahiptir. Özellikle iç mekanda yetiştirilen bazı bitkiler, evin havasını değiştirebilir. Salon bitkileri nelerdir başlıklı yazıdan evde kolayca yetiştirebileceğiniz bitkileri öğrenebilirsiniz.
Kalanşo Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Evde kalanşo çiçeği bakımı yapmak için, ışık, sulama ve toprak seçimine dikkat etmeniz gerekir. Temel bakımı doğru yapıldığı takdirde, kalanşo çiçeği uzun yıllar boyu sağlıklı bir şekilde çiçek açmaya devam eder.
- ✦
Ortam - Işık
Kalanşo çiçek bakımında ortam, hem iç mekan, hem de dış mekan olabilir. Kış aylarında güneş gören bir ortamda, yaz aylarında ise gölgeli alanlarda yetiştirilir. Kapalı mekanlarda yetiştirirken ortam sıcaklığı 10-12 derece olmalıdır. Kalanşo çiçeği doğrudan güneş ışığı almamalı, özellikle sıcak havalarda gölgelik ortamlarda bakılmalıdır. Rüzgar, yağmur gibi hava akımlarından kolayca etkilendiği için, pencere önü veya kapı kenarlarında tutulmamalıdır. Kalanşo, ışık aldığı yere doğru eğildiği için ara sıra yönünü ışığa doğru çevirebilirsiniz.
- ✦
Sulama
Kalanşo çiçeği bakımında sulama işleminde aşırıya kaçılmamalıdır. Suyu seven bu bitki, aşırı sulama halinde küser ve kökleri çürüdükçe solmaya başlar. Bu yüzden toprak tamamen kurudukça sulama yapılmalıdır. Kış aylarında haftada bir gün sulamak yeterliyken, yaz aylarında haftada iki kez sulama yapabilirsiniz. Kalanşo çiçeği evde bakımı kolay olan bitkilerden biridir. Ancak sulama için kullanacağınız suyun 2 gün boyunca dinlendirilmiş olmasına dikkat etmek gerekir. Sulama işlemi aynı günlerde ve aynı miktarlarda yapılmalıdır. Ayrıca saksının altında biriken sular, hiç zaman kaybetmeden boşaltılmalıdır.
- ✦
Saksı Seçimi
Kalanşo çiçeği bakımında büyük saksılar tercih edilmez. Çünkü kalanşo çiçeği, bodur bir bitkidir ve boyu çok fazla uzamaz. Bu yüzden orta boyutlarda bir saksı kullanmak yeterlidir. Yaprakları toprağa değmemelidir. Saksı değişimi, iki veya üç senede bir duruma göre yapılabilir.
- ✦
Toprak seçimi
Kalanşo çiçeği bakımında kaliteli ve humuslu topraklar seçilmelidir. Toprağın havalandırılmış olması ve drenajlı olması da önemli bir özelliktir. Sıkı topraklar köklerin çürümesine yol açabileceği için, toprak geçirgenliği yeterli düzeyde olmalıdır. Funda toprağı veya kumla karıştırılmış bahçe toprağı kalanşo bakımı için idealdir.
- ✦
Budama
Evde kalanşo çiçeği bakımı yapılırken, budama işlemi kesinlikle atlanmamalıdır. Budama işlemi, çiçeklenme zamanı bittikten sonra yapılmalıdır. Özellikle ilkbahar ortasından yaz aylarının başına kadar olan süre, budama için idealdir. Kalanşo çiçekleri veya yaprakları solduğunda, budama zamanı beklenmeden solan çiçekler kesilerek alınmalıdır.
Genellikle salon, balkon ve bahçelerde yetişen bitkiler, kendi içlerinde farklı özelliklere sahiptir. Bazı bitkiler su ve nemi çok sevdiği için banyolarda dekoratif amaçlarla yetiştirilebilir. Banyoda hangi çiçek yetişir başlıklı yazıdan, nemi seven bitkileri öğrenebilirsiniz.
Kalanşo Çiçeği Nasıl Budanır?
Kalanşo çiçeği bakımı püf noktaları arasında budama işleminin doğru yapılması önem arz eder. Eğer solan çiçek ve yapraklar varsa, bunlar dikkatlice temiz bir makas yardımıyla kesilmeli ve bitkiden uzaklaştırılmalıdır. Çiçeklenme dönemi geçen kalanşo çiçeği, küçük bir budama makasıyla fazla çıkan dallardan budanabilir. Budama sonucu elde ettiğiniz dalları, bitkiyi çoğaltmak için kullanabilirsiniz.
Son yıllarda çok moda olan teraryum, hem hobi olarak yapılan, hem de evlere dekoratif amaçlarla eklenen aksesuarlardan biridir. Teraryum nasıl yapılır başlıklı yazıdan kendi dekoratif eşyalarınızı hazırlayabilirsiniz.
Kalanşo Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Kalanşo çiçeği bakımı doğru yapılırsa, bitki çoğaltılabilir. Çoğaltma işlemi için aşağıdaki adımları takip edin;
- ✦
Kalanşo bitkisinin çiçeksiz bir dalından, 5 cm kesin.
- ✦
Alt yaprakları steril bir makas veya bıçak yardımıyla güzelce temizleyin.
- ✦
Dalın üst kısmında 2-3 adet yaprak bırakmanız yeterlidir.
- ✦
Kestiğiniz dalı, kağıt havlu üzerine alın ve 2-3 gün bekletin.
- ✦
Bu sürenin ardından dalın ucunu saksıdaki toprağa batırın. Daha hızlı büyümesini isterseniz, dalın ucunu köklenme hormonuna daldırabilirsiniz.
- ✦
Dalı toprağa ektikten sonra, toprağı hafifçe ıslatın ve saksının üst kısmını plastik bir torba ile kapatın.
- ✦
Bitkiyi güneş alan bir yere yerleştirin. 2-3 hafta sonra plastik torbayı çıkarın ve çoğalttığınız bitkiye kalanşo çiçeği bakımında anlattığımız adımları uygulayın.
- ✦
Kalanşo çiçeği dış faktörlerden kolayca etkilenir. Bu yüzden bitkide mantar oluşumu ve küflenmeler görülmesi mümkündür. Bitkisi doğal ilaçlarla beslemek veya belirli aralıklarla gübrelemek daha sağlıklı gelişmesini sağlar.
Kalanşo Çiçeği Ne Zaman Açar?
Kalanşo aydınlık ve havadar ortamları sever. Evde kalanşo çiçeği bakımı doğru yapıldığı takdirde, sonbahar aylarında çiçek açmaya başlar. Kalanşo bitkisi yaz aylarına kadar çiçeklerini koruyabilir. Özellikle ilkbahar aylarında gelişimi hızlanır ve büyümeye başlar. Ancak yaz aylarında gelişimi yavaşlar ve çiçekleri dökülür. Kalanşo sıcak havaları sevmediği için yaz boyunca çiçek açmaması normal bir durumdur. Sıcak havaların azalmasıyla birlikte sonbaharda tekrar çiçeklenmeye başlar.