Kirlenen Altın Nasıl Temizlenir?

Altın nasıl temizlenir sorusu için en etkili yöntemleri paylaşıyoruz.

Güncellenmiş 20 Haziran 2024

·

Yazar

Okuma Süresi 5 dakika

Kampanyalardan ilk sen haberdar olmak istiyorsan!

Washing dishes Vacuum cleaner Vacuum cleaner
Üye Ol
Laundry Duster Dispenser
Altın Takı Aile

Kirlenen Altın Nasıl Temizlenir?

En değerli madenlerden biri olan altın kullanıma bağlı olarak zamanla kararır. Altın nasıl temizlenir sorusu için en etkili yöntemleri paylaşıyoruz.

Kıymetli madenler arasında gösterilen ve uzun bir geçmişe sahip olan altın, yüzyıllardır şekillendirilerek takı, eşya gibi farklı nesnelerde kullanılır. Aynı zamanda yatırım aracı olan altın, özellikle yüzük, bilezik, kolye ve bileklik gibi farklı modellerde karşımıza çıkar. Kombinlerin tamamlayıcı unsurlarından biri olan altın, günlük yaşantıda da sık sık kendine yer bulur. Ancak kullanıma bağlı olarak zamanla kirlenir ve eski parlaklığını kaybedebilir. Ayrıca yanlış temizleme işlemleri, altının kararmasına da yol açabilir. Bu yüzden altın temizleme işlemi dikkatli bir şekilde yapılmalı ve düzenli aralıklarla tekrarlanmalıdır. Evde altın temizleme yöntemlerini sizlerle paylaşıyoruz. 

Ev ve sosyal yaşantınızda işinize yarayacak temizlik ipuçlarına mutlaka göz atın.

Evde Altın Temizliği Nasıl Yapılır?

Kirlenen altın nasıl temizlenir sorusu için çeşitli yöntemler mevcuttur. Evde doğal malzemeleri kullanarak altın eşyalarınızı temizleyerek ve ilk günkü parlaklığına kavuşturabilirsiniz. Kararmış altın temizleme yöntemleri şu şekildedir;

  • Su ve sabun

Altın takıları temizlemenin en basit yolu, su ve sabun kullanmaktan geçer. Bir kabı ılık su ile doldurun ve içine hafif bir deterjan ekleyin. Takılarınızı bu suya batırın ve elinizle ovuşturarak yıkayın. Yumuşak fırça yardımıyla takılarınızın işlemelerini temizleyin. Ardından takılarınızı durulayın ve mikrofiber bez yardımıyla kurulayın. 

  • Sirke

Sirke, özellikle altın temizleme konusunda etkili olan malzemelerden biridir. Sirke ve suyu karıştırarak bir kaba alın. Takılarınızı bu çözeltiye batırın. 10 dakika beklettikten sonra, takılarınızı suyla durulayın ve kağıt havlu ile kurulayın. Daha büyük altın eşyalar için, sirkeli su karışımına temiz bir bez batırın ve bu bezle eşyaları silin. Ardından kurulayın. 

  • Limon suyu

Altın nasıl temizlenir sorusu için asidik içeriğiyle öne çıkan limon suyu da önerilir. Bir kabın içine limon suyu ve normal suyu karıştırın. Takılarınızı çözeltiye batırın. Ardından çıkarıp suyla durulayın ve bez yardımıyla kurulayın.

Altın Neyle Temizlenir?

Altın sabun, su, limon suyu gibi doğal malzemelerle temizlenebilir. Kararmış altın temizlemek için, aşağıdaki yöntemlerden faydalanabilirsiniz. 

  • Diş macunu

Yumuşak bir fırçaya az miktarda diş macunu sürün. Takılarınızı bu fırça yardımıyla nazikçe ovalayın. Ardından ılık suyla durulayın ve kurulayın. Kuruyan takılarınızı kullanmaya devam edebilirsiniz. 

  • Karbonat

Karbonatın içine az miktarda su ekleyin ve macun kıvamına getirin. Hazırladığınız macunu, altına sürün ve ovalayın. Daha sonra ılık su ile altını durulayın ve bezle kurulayın.

  • Alkol

Kirlenen altın nasıl temizlenir sorusu için önerilen bir diğer yöntem, alkoldür. Alkolü, pamuğa damlatın ve altın eşyaları çok bastırmadan nazikçe silin. Daha sonra ılık suyla durulayın ve hassas bezle kurulayın. 

  • Profesyonel temizleme

Altın, yanlış kullanıma bağlı olarak oksitlenebilir ve üzerinde kararmalar görülebilir. Oksitlenmiş altın nasıl temizlenir sorusu için, altın eşyanızı profesyonel bir şekilde temizletmeyi deneyebilirsiniz. Kuyumcular tarafından gerçekleştirilen bu işlem, kimyasal solüsyonlar ve özel cihazlar yardımıyla uygulanır. 

Kararan Altın Nasıl Parlatılır?

Uzun süre kullanıma bağlı olarak altın zamanla kararabilir. Sabun ve yağ kalıntılarının birikmesi, kullanılan kozmetik ürünler, ciltteki yağ oranı, ter veya parfüm gibi dış etmenler, altının kararma sürecini hızlandırır. Kararan altın, eski parlaklığını kaybettiği için pek fazla kullanılmaz veya şıklığını kaybeder. Kuyumcular kararmış altın temizleme yöntemlerini uygulayarak takıların ilk günkü parlaklığını geri kazanmasını sağlar. Bunun için profesyonel teknikler uygulanır. Ancak altına eski parlaklığını kazandırmak için, evde uygulayabileceğiniz yöntemler de mevcuttur. Ancak işlemleri uygulamadan önce kuyumculara kararmış altın temizleme yöntemlerini danışırsanız, takıların hasar almasını önleyebilirsiniz. 

Evde altın temizlemek için, en çok önerilen su ve bulaşık deterjanıdır. Bir kabın içine ılık su doldurulur ve az miktarda deterjan eklenerek köpürtülür. Altın takı bu kabın içinde 1-2 dakika bekletilir. Bu esnada parmak uçlarınızla takınızı ovalayabilirsiniz. Daha sonra yumuşak bir fırça yardımıyla kararan bölgeleri nazikçe ovalayabilirsiniz. Ardından temiz suyla durulayıp kurulayabilir ve kullanmaya devam edebilirsiniz. Ayrıca sirke, karbonat veya diş macunu gibi farklı teknikleri de deneyebilirsiniz.

Altın nasıl temizlenir sorusuna cevap verdikten sonra, altının kararmasını önlemek için de bazı tedbirler alabilirsiniz. Altın eşyaları kesinlikle klorlu sudan ve kimyasallardan uzak tutun. Kullanmadığınız zamanlarda altın takıları bir kese içinde saklayın. Bu sayede tozlanmasını ve çizilmesini önleyebilirsiniz. Vücut parfümü gibi ürünleri, doğrudan takılarınızın üzerine sıkmayın. Altın eşyalar suyla temas ettikten sonra, mutlaka kurulayın. 

Rengi Solmuş Altın Nasıl Parlatılır?

Altın temizleme kadar parlatmak da önemlidir. Rengi solan altını eski haline döndürmek için, bir kabın içine su dökün. İçerisine 4-5 damla sirke ekleyin. Altın takıları bu suyun içinde 10 dakika bekletin. Ardından yumuşak bir fırça veya bez yardımıyla altın takıları ovalayın. Özellikle kararan kenarları ovalamaya özen gösterin. Ancak işlemelere ve taşlarına dikkat edin. Eğer çok sert davranırsanız, hem takılarınız çizilecek, hem de taşları düşecektir. Temizleme işleminin ardından altını suyla durulayın. Hassas mendil yardımıyla kurulayın ve kısa süre içinde kullanmayacaksanız mücevher kutusu gibi bir alanda saklayın.

Oksitlenmiş Altın Nasıl Temizlenir?

Altın nasıl temizlenir evde diye merak edenler için, beyaz sabun yöntemini öneriyoruz. Bir litre ılık suyun içine, bir bardak rendelenmiş beyaz sabun ekleyin. Altın takıları bu karışımın içinde 15 dakika bekletin. Ardından soğuk su ile durulayın. Ayrıca oksitlenmiş altını temizlemek için, suya amonyak eklenmesi ve takıları bu suda bekletilmesi de önerilir. Ancak bu yöntemi uygulamadan önce mutlaka bir kuyumcuya danışın. 

Beyaz Altın Temizleme?

Evde altın temizleme yöntemleri hem sarı altın, hem de beyaz altın için geçerlidir. Genellikle beyaz altını temizlemek ve parlatmak için, yumuşak bir bez ve deterjanlı ılık su yeterlidir. Bezi bu suyun içine batırıp altın takıları silerek parlatabilirsiniz. Farklı bir yöntem denemek istiyorsanız, karbonat ve suyu karıştırarak macun haline getirin. Bu macunu takılarınıza sürün ve bez yardımıyla ovalayın. Ardından soğuk suyla durulayın ve kurulayın. Tüm işlemlere rağmen beyaz altın temizlenmediyse, özel altın solüsyonları kullanabilirsiniz.

Altın Temizlerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Altın nasıl temizlenir sorusunun ardından takıları temizlerken nelere dikkat etmeniz gerektiğini de paylaşıyoruz.

  • Takının modeline, işlemesine ve üzerindeki taşlara dikkat edin. Bunlara uygun bir yöntem belirleyin.

  • Altın temizleme esnasında nazik davranın. Sert uygulamalar altının çizilmesine ve zarar görmesine yol açabilir.

  • Altın temizlerken, ağır kimyasallar kullanmayın. Mümkünse su ve hafif sabunlar kullanmaya çalışın.

  • Herhangi bir karışım hazırlarken ölçülere dikkat edin. Aksi takdirde renk değişimleri görülebilir.

  • Altın temizleme yöntemini uygulamadan önce bir kuyumcuya danışın.

  • Özel parçalar için mutlaka profesyonel temizleme işleminden yardım alın.

Altın Neden Pislenir?

Altın açıkta bırakıldığında toz ve çevresel kirlerin etkisiyle pislenebilir. Eğer sürekli takılıyorsa, vücutta oluşan yağ ve ter gibi durumlar da altının kirlenmesine yol açar. Ayrıca doğrudan vücuda uygulanan parfüm, kolonya, krem gibi kozmetik ürünlerin altınla temas etmesi de kararmalara yol açabilir. Altının çamaşır suyu gibi temizlik ürünleri ile temas etmesi, renk değişimine ve oksitlenmeye yol açabilir. Bunun dışında sürekli nemli ve ıslak bırakılması da oksitlenmeye neden olabilir.

#CleanTok'a hoş geldiniz!

Tiktok'ta temizliğin adresi. TemizSözlük tarafından getirildi.

Keşfet
TemizSözlük
Sarı eldivenli bir kişinin ocak temizliği yaptığı bir video gösteren akıllı telefon ekranı.

Bu makale yardımcı oldu mu?

Anket

Mutfak ve banyo yüzeylerinizi temizledikten sonra temiz ve dezenfekte olduğunu nasıl anlıyorsunuz ?

0 Oy Kullanıldı