Orkide Bakımı Nasıl Yapılır? Evde Orkide Nasıl Çoğaltılır?

Orkide evlerde en çok tercih edilen çiçeklerden biridir. ''Evde orkide bakımı nasıl yapılır?'' sorusunun cevabına buradan ulaşabilirsiniz.

Güncellenmiş 3 Ekim 2024

·

Yazar

Okuma Süresi 5 dakika

Kampanyalardan ilk sen haberdar olmak istiyorsan!

Washing dishes Vacuum cleaner Vacuum cleaner
Üye Ol
Laundry Duster Dispenser
Orkide Çiçeği Aile

Orkide Bakımı Nasıl Yapılır? Evde Orkide Nasıl Çoğaltılır?

Orkide evlerde en çok tercih edilen çiçeklerden biridir. ''Evde orkide bakımı nasıl yapılır?'' sorusunun cevabına buradan ulaşabilirsiniz.

Orkide, dünya çapında ilgi gören ve çok fazla çeşidi olan bir çiçek türüdür. Uzun gövdesi ve zarif çiçekleri ile ön plana çıkan orkide, aynı zamanda ev ve balkonlarda en çok yetiştirilen çiçeklerden biridir. Süs bitkisi olarak yetiştirilen orkide, beyaz, mor, pembe gibi farklı renklere sahiptir. İyi bakıldığında uzun yıllar boyunca güzelliğini koruyabilen bu çiçek, aynı zamanda Anneler Günü, yıl dönümü gibi özel günlerde hediye olarak alınır. Dünya üzerinde yaklaşık 880 cinse sahip olan orkide, yılda en az 2 kez çiçek açar. Zarif ve şık görünümü ile özel günlerin kurtarıcısı olan orkide evde bakımı oldukça kolay olan bitkilerden biridir. Evde orkide bakımı sulaması ve çoğaltılması hakkında tüm merak ettiklerinizi sizlerle paylaşıyoruz.

Evdeki malzemelerle bitki bakımı ve kaktüs bakımı hakkında önerilerimize göz atın.

Orkide Bakımı Nasıl Yapılır?

Orkide bakımı evde nasıl yapılır diye merak edenlerin dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardır. 

  • Işık

Orkide, güneş ışığını çok sevmez. Bu yüzden doğrudan güneş ışığı almamalıdır. Ancak hiç güneş almayan yerlerde de verimli bir şekilde gelişmez ve çiçeklerini döker. Bu yüzden dolaylı olarak güneş ışığı alabileceği loş ortamlarda bulunması önerilir. 

  • Sıcaklık

Evde orkide bakımı için sıcaklık çok önemlidir. En az 18 derece, en fazla ile 29 derece sıcaklıkta gelişimini devam ettirir. Ancak 18 derecenin altında gelişimini durdurur. Bu yüzden orkide evde bakımı yapılırken ortam sıcaklığını ne çok fazla olmalı, ne de çok az olmalıdır. 20-25 derece sıcaklıklar orkide gelişimi için idealdir. 

  • Saksı

Orkide çiçeği bakımı için, genellikle 10-12 cm civarındaki ufak saksılar tercih edilir. Ancak bitki büyüdükçe saksısının değiştirilmesi önerilir. Özellikle çiçeklenme dönemi başlamadan önce, yılda bir kez orkide saksısını değiştirebilirsiniz. Orkide çiçeği bakımında normal toprak kullanılmaz. Bu yüzden saksının cam veya şeffaf olması, köklerin gelişimini destekler. 

  • Nem

Orkide bakımı esnasında ortamın nem dengesi de dikkate alınmalıdır. Orkide, %50-70 arası neme ihtiyaç duyar. Doğru nemi ayarlamanın en iyi yolu ise, bitkinin altına çakıl taşları dolu bir saksı koymaktır. 

  • Sulama

Orkide bakımı sulaması hayati bir öneme sahiptir. Fazla sulama, bitkinin köklerinin çürümesine yol açabilir. Evde orkide bakımı sırasında sulama ihtiyacı iklime göre değişir. Kış aylarında haftada bir kez, yaz aylarında ise aynı ölçüdeki suyu iki ayrı günde vererek sulama yapabilirsiniz. Orkide bakımı sulamasında mutlaka temiz ve dinlendirilmiş su kullanın. Ayrıca suyu hep aynı günlerde, aynı ölçülerde ve aynı kaplarda yapmaya özen gösterin.

Evinize baharı getirecek yetiştirilmesi kolay balkon çiçeklerine buradan ulaşabilirsiniz. 

Evde Orkide Nasıl Çoğaltılır?

Evde orkide nasıl çoğaltılır sorusu için deneyebileceğiniz 3 farklı yöntem vardır.

  • Çelikle orkide çoğaltma

Çelikle orkide çoğaltma için, bitkiden çelik adı verilen bir gövdenin uzamış olması gerekir. Evde orkide bakımında çiçeğin yeterince gelişmiş olması ve farklı noktalardan sürgün vermesi halinde çelik yöntemi uygulanır. Bunun için bitkinin çiçekleri döküldükten sonra kenardan ayrılan bir sürgün bulunur. Bu sürgünde alttan yukarı doğru 3 boğum sayılır ve 3. boğumun 2 cm üzerinden bıçak yardımıyla kesilir. Kestiğiniz yerin çürümesini önlemek için, bu alana tarçın veya bahçe sülfürü tozu sürebilirsiniz. Elde ettiğiniz sürgünü suda bekleterek köklendirebilir veya yeni bir saksıya ekebilirsiniz. İlk zamanlar tam gölge bir alanda tutun. Bu sayede çiçek açması kolaylaşacaktır. 

  • Ayırma yöntemiyle orkide çoğaltma

Evde orkide nasıl çoğaltılır sorusunun bir diğer cevabı ise ayırma yöntemidir. Orkide yeterince köklenir ve iki yapraklı olursa, köklerinden ayırma yöntemini deneyebilirsiniz. Orkide çiçeği bakımı için önce orkideyi saksıdan köklerine zarar vermeden çıkarın ve topraktan arındırın. Daha sonra kökte bulunan yavruları nazikçe ayırın. Orkideyi tekrar saksıya yerleştirdikten sonra, yeni ayırdığınız yavruları farklı bir saksıya ekip büyümesini sağlayabilirsiniz. Orkidenin kökten yavru vermesi genellikle çok nadir rastlanır. Bu yüzden kökte yavru oluşmadığı takdirde bu yöntemi denemeniz önerilmez. 

  • Keikiden orkide çoğaltma

Orkide bakımı püf noktalarında çiçeğin uçlarında oluşan bebek orkidelere dikkat etmek gerekir. Bunlara keiki adı verilir ve çoğaltma işlemi için kullanılır. Keikilerin olgunlaşmasını bekleyin. Olgunlaşma zamanını anlamak için üzerinde en az 2 yaprak ve kök bulunmasına dikkat edin. Keikileri ayırmadan bir gün önce bitkiyi sulayın ve köklerini besleyin. Ertesi gün keikileri dikkatlice ayırın ve orkide toprağıyla doldurduğunuz yeni bir saksıya dikin. Bir çubuk ile sabitleyin ve can suyunu verin. 

Orkide İçin Toprak Değişimi Neden Önemli?

Evde orkide bakımında dikkat etmeniz gereken noktalardan biri de saksı ve toprak değişimidir. Eğer toprağı hiç değiştirmezseniz, normale oranda daha fazla su tutar ve köklerin çürümesine yol açar. Ayrıca değiştirilmeyen toprak bitkinin hastalıklara karşı savunmasız olmasına ve havasız kalmasına neden olur. Bu yüzden yılda bir kez hem saksı, hem de toprak değişimi yapılmalıdır. 

Orkide Çiçeği Ne Zaman Açar?

Orkide çiçeği ilk 3 yıl çiçek açmayabilir. Ancak olgunluğunu tamamlayan ve ilk çiçeğini veren orkide, sonraki yıllarda iki üç kez çiçek açabilir. Orkide bakımı doğru yapıldığı takdirde çiçek, hem ilkbahar aylarında, hem de sonbahar aylarında açar. Bu çiçekler 2 aya kadar bitkide kalır ve sonrasında dökülür. Dökülme işleminden sonra evde orkide bakımına aynı şekilde devam edilmelidir. Bu sayede bitkiniz uzun yıllar canlı kalabilir.

#CleanTok'a hoş geldiniz!

Tiktok'ta temizliğin adresi. TemizSözlük tarafından getirildi.

Keşfet
TemizSözlük
Sarı eldivenli bir kişinin ocak temizliği yaptığı bir video gösteren akıllı telefon ekranı.

Bu makale yardımcı oldu mu?

Anket

Mutfak ve banyo yüzeylerinizi temizledikten sonra temiz ve dezenfekte olduğunu nasıl anlıyorsunuz ?

0 Oy Kullanıldı