Ortanca Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Balkon ve bahçelerin vazgeçilmezi olan ortanca çiçeği bakımı hakkında tüm merak ettiklerinize buradan ulaşabilirsiniz.
Yaz aylarının en sevilen çiçeklerinden biri olan ortancalar, beyaz, pembe, mor ve mavi çiçekleri ile sıklıkla tercih edilir. Ortanca çiçek bakımı kolay olduğu için, özellikle ilkbahar ve yaz aylarında bu çiçeklere olan ilgi artış gösterir. Şık görünümü ile herkesi kendine hayran bırakan bu bitki, hızlı büyüdüğü için genellikle dış mekanlarda yetiştirilir. Ancak bahçelerin yanı sıra balkonlarda yetiştirilmeye de uygundur. Çalı biçimli bu sis bitkisi, en gür şekilde bahçelerde yetişir. Ortanca çiçeği renklendirme için pencere kenarlarında da yetiştirilebilir. Evde yetiştirilecekse mutlaka geniş saksılar tercih edilmelidir. İlkbahar başından yaz sonuna kadar 6 ay boyunca ortanca yetiştiriciliği yapılabilir.
İç mekanda yetiştirilen bitkiler, eve doğal ve sofistike bir hava katar. Salon bitkileri nelerdir başlıklı yazıdaki bitkileri evinizde kolayca yetiştirebilirsiniz.
Ortanca Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
- ✦
Toprak
Ortanca çiçeğinin bakımı için organik maddeler bakımından zengin humuslu topraklar seçilmelidir. Ayrıca toprağın drenajı yani geçirgenliği de iyi olmalıdır. Zengin ve nemli topraklarda daha iyi gelişim gösterir.
- ✦
Saksı
Evde ortanca çiçeği bakımı için geniş saksılar seçilmelidir. Saksının altında mutlaka drenaj delikleri bulunmalı ve altında tabla kullanılmalıdır. Saksı değişimi, ortanca çiçeğinin gelişimine bağlı olarak yılda bir veya iki yılda bir olacak şekilde şekilde yapılabilir.
- ✦
Işık
Ortanca çiçeği bakımı püf noktaları arasında güneş ışığının doğru ayarlanması vardır. Ortanca çiçeği güneş ışığını sevse de, doğrudan güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Aksi takdirde kısa sürede solar. Bu yüzden dolaylı olarak güneş ışığı alabileceği yarı gölgeli alanlar tercih edilmelidir. Ortanca çiçeği evde bakımı yapılacaksa, pencereye yakın alanlara yerleştirilebilir.
- ✦
Sulama
Ortanca çiçeği bakımında sulama sıklığına da dikkat etmek gerekir. Bol suyu seven bu bitki, hava sıcaklığına bağlı olarak haftada bir veya iki kez sulanabilir. Sulama sıklığını belirlemek için, toprağın nemi kontrol edilmelidir. Eğer toprak nemliyse, sulama işlemi ertesi güne bırakılabilir. Ancak toprak kuruysa, sulama işlemi hemen yapılmalıdır. Özellikle yaz aylarında sulama sıklığı haftada iki kez olacak şekilde ayarlanmalıdır. Ortanca çiçeği bakımında sulama işlemi hep aynı zamanlarda ve aynı miktarlarda olmalıdır.
- ✦
Gübre
Ortanca çiçeği evde bakımı kolay olan çiçeklerden biridir. Ancak çiçeklenmeyi desteklemek ve gelişimini artırmak için, Mart, Mayıs ve Temmuz aylarında gübre kullanılabilir.
Bazı bitkiler nemi ve suyu çok sevdiği için banyo gibi alanlarda da yetiştirilebilir. Özellikle banyo dekorasyonunda doğal bir görünüm yaratmak istiyorsanız, banyoda hangi çiçek yetişir başlıklı yazıdan ilham alabilirsiniz.
Ortanca Çiçeği Nasıl Budanır?
Ortanca çiçek bakımında düzenli aralıklarla budama işlemi yapılmalıdır. Özellikle çiçeklenme dönemi bittikten sonra budama yapmak, bitkinin bir sonraki seferde daha iyi ve büyük çiçekler açmasını sağlar. Ayrıca ortanca çiçeğinin budamasından elde edilen kökler, çoğaltma işleminde de kullanılır. Ortanca çiçeği daha sağlıklı ve çiçekli hale gelir. Ortancaların türüne bağlı olarak, budama zamanı değişebilir. Genel olarak, yazın çiçek açan ortancalar ilkbahar ve yaz sonu arasında budanabilir. Budama öncesinde kullanacağınız makasları dezenfekte etmeyi unutmayın. Ardından budama işlemine geçebilirsiniz.
- ✦
Öncelikle kurumuş, hastalıklı veya ölü dalları kesin. Bu, bitkinin enerjisini sağlıklı dallara yönlendirmesine yardımcı olur.
- ✦
Ayrıca zayıf ve ince dalları da keserek bitkinin genel yapısını güçlendirin.
- ✦
Ortanca çiçeği çok yoğun dallara sahip olabilir. İç kısımdaki dalları seyrelterek bitkinin hava almasını ve ışık almasını sağlayın. Bu, çiçeklenmeyi teşvik eder.
- ✦
Yeni büyüme noktalarını teşvik etmek için dalların uçlarından 1/3 oranında kesin.
- ✦
Solmuş çiçek başlarını keserek bitkinin enerji tasarrufu yapmasına yardımcı olun.
- ✦
Eski çiçeklerin hemen altında yeni tomurcuklar olabilir. Kesim yaparken dikkatli olun ve bu tomurcukları koruyun.
- ✦
Budama işlemi bittikten sonra, bitkinizi düzenli olarak kontrol edin. Yeni büyüme belirtileri gösteren sürgünleri teşvik edin ve hastalıklı veya zarar görmüş dalları hemen temizleyin.
Evlerde dekorasyon amacıyla kullanılan teraryum, aynı zamanda bir hobi aracıdır. Teraryum nasıl yapılır başlıklı yazıdaki adımları takip ederek, kendin yap projelerinizi oluşturabilirsiniz.
Ortanca Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Ortanca çiçeği bakımı doğru yapıldığı takdirde bir sürü kök ve çiçek verebilir. Bu kökler, budanarak yeni bitkiler elde etmek için kullanılır.
- ✦
Ortanca çiçeğini çoğaltmak için, Nisandan Ağustos ayına kadar olan süreyi değerlendirebilirsiniz.
- ✦
Öncelikle üzerinde çiçek olmayan dallarından 15 cm'e kadar kesin.
- ✦
Çilek olarak kestiğiniz dalın üzerinde yalnızca 2 yaprak kalacak şekilde temizleyin.
- ✦
Bahçe toprağı ve perliti karıştırın.
- ✦
15 cm çapındaki saksının dibine çakıl taşı dökün. Üzerine hazırladığınız toprakları ekleyin.
- ✦
Kestiğiniz çelikleri toprağa dikkatlice yerleştirin. Toprağı bastırarak sıkıştırın.
- ✦
Dikim yaptığınız çiçeğe ilk can suyunu verin ve güneş almayan bir yerde köklendirin.
- ✦
Ortanca çiçeği bakımını doğru bir şekilde devam ettirdikten sonra, büyüyen bitkiyi bahçenize dikebilirsiniz.
Ortanca Çiçeği Ne Zaman Açar?
Ortanca, tam olarak yaz çiçeğidir. Bu yüzden bahar aylarının sonunda yaz aylarının başında çiçeklenmeye başlar. Nisan ayıyla birlikte açmaya başlayan ortanca çiçeği bakımı doğru yapıldığı takdirde, Ağustos ayının sonuna kadar çiçeklerini korur. Renkli çiçekleri ile hem şık, hem de ferahlatıcı bir görünüm oluşturur. Daha doğal bir görünüm için, pembe, mor, beyaz ve mavi ortancalarla farklı kombinasyonlar hazırlayabilirsiniz.