Ramazan Ayının Geldiğini Bize Hatırlatan 7 Ramazan Geleneği Nedir?
Ramazan ayının geldiğini, bu özel ay için yapılan hazırlıklardan ve ramazan temizliğinden anlayabilirsiniz. Ramazan temizliği nasıl yapılır sorusu için en etkili yöntemlere yazımızdan ulaşabilirsiniz.
11 ayın sultanı Ramazan ayı geldi, dip köşe ramazan temizliği yapmayı düşünüyorsanız sizi böyle alalım. Temizlik her evin doğal rutinlerinden biri olsa da, dip köşe olarak bilinen en kapsamlı temizlikler genelde özel günlerden önce uygulanır. Bahar temizliği, ramazan temizliği, bayram temizliği gibi özel rutinler, hemen her evin bir klasiğidir. Özellikle misafirlerin bol olduğu ve kalabalık sofraların kurulduğu Ramazan ayında temizlik, aslında evlerde bir gelenek haline gelmiştir. Bu özel ay gelmeden önce yaşanan tatlı telaşlar ve temizlik koşuşturmaları bereketin sembolü Ramazan ayının en önemli sembollerinden biridir. Bu yüzden ramazan temizliği nasıl yapılır, sorusunu sizler için cevaplıyoruz.
Ramazan ayının güzel ve tertemiz geçmesi için, öncesinde bazı hazırlıklar yapmanız gerekir. Ramazan ayı için hazırlık başlıklı yazımıza göz atarak, yapmanız gerekenleri öğrenebilirsiniz.
Ramazanda Cam Temizleme
Ramazan ayının geldiğini hatırlatan en önemli geleneklerin başında camların temizlenmesi gelir. Cam silmek, normal temizlik rutinine dahil olmadığı için genellikle kapsamlı temizlikler sırasında yapılır. Ramazan ayında temizlik yaparken camlar uygun bir temizleyici ile silinmeli, ardından cam bezi veya mikrofiber bez ile kurulanmalıdır. Eğer yüksek bir katta oturuyorsanız, mıknatıslı cam temizleyicilerden faydalanabilirsiniz. Camların yalnızca iç kısımlarını değil, çerçevelerini de deterjanlı bezle silmeye özen gösterin.
Ramazanda Perde Temizliği
Ramazan temizliği, yalnızca camların silinmesi ile sınırlı değildir. Evin genel dekorasyonunu oluşturan perdelerin temizlenmesi de bu ayda yapılan önemli adımlardan biridir. Ramazan ayında temizlik yapmak için, tüllerinizi çamaşır sodası ile yıkayabilirsiniz. Varsa fon perdelerinizi de tek tek çamaşır makinesinde yıkayıp daha canlı görünmelerini sağlayabilirsiniz. Perdeleri yıkarken dikkat edilmesi gereken nokta, her perdenin makinede tek başına yıkanması ve farklı çamaşırlarla karıştırılmaması gerektiğidir. Yıkadığınız tül ve perdeleri, makineden çıkardıktan sonra direkt asarak kurumalarını sağlayın.
Ramazanda Duvar Temizliği
Ramazanın geldiğini hatırlatan bir diğer gelenek ise, duvarları silmektir. Duvarları nemli bez ile silerek tüm leke ve izlerden kurtulabilirsiniz. Yalnızca salon ve oturma odası değil, banyo ve mutfak duvarları da ramazan temizliğinin içinde yer alır. Özellikle duvarlar fayans ise, temizleme işlemi daha kolay olacaktır. Mutfak duvarlarını silerken yağ ve yemek artıklarının kalmamasına dikkat edin.
Ramazan ayı boyunca yemekler yapılır ve sofralar kurulur. Bu esnada evin en çok kirlenen yeri mutfaklardır. Mutfak temizliği düzenli aralıklarla yapılmalıdır. Detaylı bir temizlik için, mutfak temizliği yazımızdan yardım alabilirsiniz.
Ramazanda Koltuk Silme
Ramazanda kalabalık sofralar kurmayı düşünenler, ev temizliği sırasına koltuk silmeyi de eklemelidir. Koltukları silmek için bir bezi ıslatıp fazla suyunu sıkın. Ardından koltukların yüzeyini ve kol kısımlarını nazikçe ovalayın. Koltuklar kuruyana kadar üzerine bir şey sermeyin veya kimsenin oturmamasını sağlayın. Eğer halı ve koltuk yıkama makineniz varsa, bu cihazı kullanarak da koltukların temizlenmesini sağlayabilirsiniz.
Ramazanda Mobilya Silme
Ramazan hazırlıkları yaparken, eskiyen mobilyalarınızı yenilemeyi ve temizlemeyi düşünebilirsiniz. Özellikle misafir ağırlarken kullanılan masa, zigon sehpa gibi ürünlerin ahşabı eskidiyse, uygun bir boya ile boyayıp ardından cila atabilirsiniz. Mobilyalar, aslında evin en çok toz çeken bölümleridir. Bu yüzden toz alma işlemi sırasında bulaşık deterjanı kullanabilirsiniz. Mobilyaların görünen ve görünmeyen kısımlarını deterjanlı bezle sildikten sonra, nemli bez ile deterjan kalıntılarını alın. Mobilyanın toz toplamasını önlemek için, mutlaka mikrofiber bez yardımıyla kurulayın. Temizleme işleminden sonra, konsol, tv ünitesi gibi mobilyaların üzerine kokulu mum veya oda kokusu yerleştirebilirsiniz. Masanın üzerine taze çiçekler yerleştirmek de ortama hoş bir hava katacaktır.
Ramazanda Halıları Temizleme
Ramazan temizliği yaparken halılara da ekstra dikkat etmek gerekir. Mümkünse ramazan başlamadan önce halıları yıkamaya vermek işinizi büyük ölçüde kolaylaştırır. Ancak evde temizleme yapmak istiyorsanız, halı şampuanından yararlanabilirsiniz. Halıyı silmeden önce elektrik süpürgesi ile üzerinde kalan kirleri mutlaka süpürün. Küçük halıları balkondan dikkatli bir şekilde silkelemek de, tozların gitmesine yardımcı olacaktır. Ardından bir kovaya ılık su ve halı şampuanı doldurun. Temiz bezi bu suya batırarak halının tüm yüzeyini nazikçe ovalayın. Halıların kuruması için açık alanda bekletin. Kuruduktan sonra halıları yerine yerleştirebilirsiniz.
Ramazanda Gereksiz Eşyalardan Kurtulma
Ramazan temizliği geleneklerinden biri de, temizlik esnasında ortaya çıkan kullanmadığınız eşyaları ayırıp ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaktır. Bu eşyalar yalnızca masa, sandalye gibi ev eşyaları değil, aynı zamanda ayakkabı, kıyafet gibi eşyalar da olabilir. Paylaşmanın ayı olarak bilinen ramazanda, ihtiyaç sahiplerine vermeyi düşündüğünüz kıyafet ve ayakkabıları mutlaka çamaşır makinesinde yıkayın ve kurutun. Kuruyan kıyafetleri güzelce ütüledikten sonra katlayın ve bir poşete koyarak vermeyi düşündüğünüz kişilere ulaştırın. Ayakkabıları bir çamaşır filesinin içine koyarak makinede yıkayabilir, kuruduktan sonra kutularına yerleştirerek verebilirsiniz. Aynı şeyi ev eşyaları için de yapabilirsiniz. Vermeyi düşündüğünüz eşyaları deterjanlı suyla temizleyin ve kurulayın. Mümkünse paketleyerek ihtiyaç sahiplerine ulaştırın.
Ramazan ayında temizlik yaparken normal rutine dahil olan banyo temizliğini de unutmamak gerekir. Banyo temizliği nasıl yapılır başlıklı yazımızdan adım adım temizlik yöntemlerine ulaşabilirsiniz.