Kusmuk Lekesi Nasıl Temizlenir?

Halı veya kumaş yüzeylerden kusmuk lekesi nasıl temizlenir ve kusmuk kokusu nasıl çıkar? Kusmuk leke ve kokusunu gidermek için tüyolar içeren yazımızı sonuna kadar okuyun, kusmuk korkulu rüyanız olmaktan çıksın.

Güncellenmiş 13 Şubat 2023

·

Yazar

Okuma Süresi 2 dakika

Kampanyalardan ilk sen haberdar olmak istiyorsan!

Washing dishes Vacuum cleaner Vacuum cleaner
Üye Ol
Laundry Duster Dispenser
Bir kişi musluktan akan su ile mavi bir bez yıkıyor. Çamaşırlar

Kusmuk, kötü kokusu ve çıkması bir hayli zor lekesi ile adeta korkulu bir rüyadır. Bebek sahibi olanların, evcil hayvan yetiştirenlerin, çocukları hastalananların özellikle sık sık karşılaştığı bu leke sorununa, doğru yöntemlerle çözüm bulmak mümkün. Peki kusmuk lekesi nasıl çıkar? Siz de hayatınızı zorlaştıran kusmuk lekesini sorun olmaktan çıkarmak istiyorsanız, yazımızı okuyabilirsiniz.

#CleanTok'a hoş geldiniz!

Tiktok'ta temizliğin adresi. TemizSözlük tarafından getirildi.

Keşfet
TemizSözlük
Sarı eldivenli bir kişinin ocak temizliği yaptığı bir video gösteren akıllı telefon ekranı.
  • Kusmuk Nasıl Temizlenir?

    Detaylı temizliğe başlamadan önce, genel olarak kusmuğun nasıl temizlenmesi gerektiğini bilmelisiniz. Öncelikle kusmuğa hemen, kurumadan müdahale etmek gerekir. Aksi halde hem odada hem de lekelenen eşyalarda ve kumaşlarda koku bırakır.

    1. 1

      Önce Katı Kısmını Temizleyin

      Kusmuğun katı kısmını, elinize geçireceğiniz bir eldiven veya kuru bir bez yardımı ile bastırmadan alabilirsiniz.

    2. 2

      Çöpe Atın

      Kusmuğu bir poşete doldurabilir ve poşeti bağlayarak çöpe atabilirsiniz.

    3. 3

      Yüzünüze Temas Ettirmeyin

      Temizlik esnasında bezi veya eldivenli ellerinizi yüzeye bastırmamaya özen göstermelisiniz. Kaba temizliğin ardından yüzeye uygun temizlik önerilerine geçebilirsiniz.

  • Halıdaki Kusmuk Lekesi Nasıl Çıkar?

    "Halıdaki lekeler nasıl çıkar?" diye dertlenmenize gerek yok. İşte temizliğin kolay yolu...

    1. 1

      Deterjan ve Sıcak Su

      Kusmuğu temizlemek için bir leğen içinde, elde yıkamaya uygun olan bir çamaşır deterjanını sıcak su ile karıştırın.

    2. 2

      Süngerle Silin

      Bir süngeri bu sıvı ile ıslatarak halıyı fazla bastırmadan silin.

    3. 3

      Koku Olmaması İçin İyice Silin

      Yüzeydeki lekeler hafifleyince bir halı fırçası almalı ve derindeki kirleri hedeflemelisiniz. Lekeli bölgeyi fırça ile çitilemek biraz zor olabilir ama iyice temizlemezseniz koku yapacaktır. Bu yüzden bu aşamada bileğinize biraz daha kuvvet vermeli ve leke yok olana kadar halıyı iyice silmelisiniz.

  • Kıyafetteki Kusmuk Lekesi Nasıl Çıkar?

    Lekelenen sadece ev eşyanız değil, kıyafetiniz de olabilir. Sakince kusmuğun kaba temizliğini yaptıktan sonra işleme başlayabilirsiniz.

    1. 1

      Ilık Su İle Durulayın

      Kıyafeti ters çevirerek lekenin arkasından ılık su ile durulama yapın. Ardından lekeli kısmı ılık suya bastırın.

    2. 2

      Deterjanla Müdahale Edin

      Leke üzerine, leke çıkarıcı özel formüle sahip Omo Active Sıvı gibi bir deterjan ekleyerek uygulamaya devam edin. Deterjanı nazikçe ovalayarak dokuya işlemesine yardımcı olabilirsiniz.

      Beyaz gömleğe yemek lekesi bulaştığını gösteren bir kişi.
    3. 3

      Çamaşır Makinesinde Yıkayın

      Ardından lekeli kıyafeti makinede, uygun deterjan ve programda yıkayın. Bu aşamada bebekler için sensitive deterjanları, yünlü ve ipekler için de hassas kumaşlar için üretilen temizleyicileri tercih etmeye özen gösterin.

Unutmayın; kusmuk vücut sıvısı içerdiği için, ne olursa olsun hijyen için eldiven takmalısınız. Lateks, kullan-at eldivenleri kullanabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

  • Kusmuk Lekesi Nasıl Silinir?

    Öncelikle kusmuğun katı kısmını, elinize geçireceğiniz bir eldiven veya kuru bir bez yardımıyla bastırmadan alın. Daha sonra kusmuğu bir poşete doldurabilir ve poşeti bağlayarak çöpe atabilirsiniz. Temizlik esnasında bezi veya eldivenli ellerinizi yüzeye bastırmamaya özen göstermelisiniz. Kaba temizliğin ardından yüzeye uygun temizlik önerilerine geçebilirsiniz. Unutmayın, kusmuk vücut sıvısı içerdiği için ne olursa olsun hijyen için eldiven takmalısınız.
  • Giysiden Kusmuk Lekesi Nasıl Çıkar?

    Kıyafeti ters çevirerek lekenin arkasından ılık su ile durulama yapın. Ardından lekeli kısmı ılık suya bastırın. Leke üzerine, leke çıkarıcı özel formüle sahip bir deterjan ekleyerek uygulamaya devam edin. Deterjanı nazikçe ovalayarak dokuya işlemesine yardımcı olabilirsiniz. Ardından lekeli kıyafeti makinede, uygun deterjan ve programda yıkayın. Bu aşamada bebekler için sensitive deterjanları, yünlü ve ipekler için de hassas kumaşlar için üretilen temizleyicileri tercih etmeye özen gösterin.
  • Kan Lekesi Sabunla Nasıl Temizlenir?

    Soğuk suyla ıslattığınız lekeyi sıvı ya da katı sabunla köpürtün. Kumaşa zarar vermemek için çok fazla ovalamadığınızdan emin olun. Halı ve koltuklar için bulaşık deterjanı kullanabilirsiniz. Bir miktar bulaşık deterjanını lekenin üstüne dökün ve bir süre bekleyin. Sonrasında bölgeyi soğuk suyla ıslattığınız bir bezle tampon yaparak durulayın.
  • Giysiye Bulaşan Fondöten Lekesine Nasıl Müdahale Edilir?

    Giysilerinize fondöten bulaştıysa öncelikle fazlalığı bir kaşık veya çok keskin olmayan bir bıçak yardımıyla alın. Ardından temiz bir bez veya kağıt havlunun lekeyi hafifçe emmesini sağlayın ancak hiçbir zaman silmeyin. Bunu yaptıktan sonra leke çıkarma işlemine başlayın.
  • Ceviz Lekesi Kumaştan Nasıl Çıkar?

    Eğer zorlu bir lekeyse deterjan ve soda kullanabilirsiniz. Bir kap içerisinde bir ölçek çamaşır deterjanı ile yarım ölçek çamaşır sodasını karıştırın. Bu karışıma yarım ölçek su ekleyerek çamur kıvamına getirin. Kumaş üzerinde bir fırça yardımıyla küçük daireler çizerek yedirin. Bol su ile durulayın, lekenin azaldığını fark edeceksiniz.
  • Çay Lekesine Nasıl Müdahale Edilir?

    Lekeyi en kısa sürede çeşmede ılık suyun altında durulayın. Çay, suda çözünebildiği için bu adım lekenin azalmasına yardımcı olacaktır. Özellikle de beyaz tişört veya gömleğinize çay döküldüğünde bu adımı uygulamanız çok önemlidir. Ancak lekenin kumaşa yerleşmesine neden olmamak için bu işlemi yaparken sıcak su kullanmaktan kaçının.

Bu makale yardımcı oldu mu?

Anket

En sevdiğiniz Yumoş kokuları hangi üründe olsun isterdiniz?

0 Oy Kullanıldı