Reçine Lekesi Nasıl Çıkarılır?

Reçine lekesini ne çıkarır diye merak edenler için, en etkili yöntemleri paylaşıyoruz. 

Güncellenmiş 7 Mayıs 2024

·

Yazar

Okuma Süresi 5 dakika

Kampanyalardan ilk sen haberdar olmak istiyorsan!

Washing dishes Vacuum cleaner Vacuum cleaner
Üye Ol
Laundry Duster Dispenser
Siyah eldivenli eller ahşap spatula ile kavanozdan balmumu çekiyor. Çamaşırlar

Reçine Lekesi Nasıl Çıkarılır?

Kıyafetlere bulaşan reçine lekesi, can sıkıcı bir görünüme sebep olabilir. Reçine lekesini ne çıkarır diye merak edenler için, en etkili yöntemleri paylaşıyoruz. 

Ağaç reçinesi, doğal olarak yapışkan bir maddedir. Yanlışlıkla kıyafete bulaşan reçine lekesi, ne kadar hızlı temizlenirse o kadar iyi sonuç verir. Aksi takdirde reçine kurur ve çıkarması zor bir hal alır. Öyle ki bazı kumaşlarda reçine çıkarmasını çıkarmak, kumaşın zarar görmesine neden olabilir. Özellikle doğa yürüyüşü sevenlerin sık sık karşılaştığı bu sorun, reçinenin fark edilmemesi halinde başka kıyafetlere de bulaşabilir. Reçine lekesi fark edildiği anda ilk müdahale yapılmalıdır. 

Reçine lekesi gibi kahve ve mürekkep lekesi de en zorlu ve inatçı lekeler arasındadır. Kahve lekesi nasıl çıkar ve mürekkep lekesi nasıl çıkar başlıklı yazılara göz atarak zorlu lekelerle başa çıkmanın yollarını öğrenebilirsiniz.

Reçine Lekesi Nasıl Çıkarılır?

Kıyafetlere bulaşan reçine lekesini çıkarmak için alkol, klor gibi kimyasallar önerilir. Ancak bu kimyasallar dikkatli bir şekilde uygulanmalıdır. Ayrıca kimyasal maddeler, kumaş türüne kalıcı zarar verebileceği için öncesinde farklı yöntemler denemek isteyebilirsiniz. Kurumuş reçine lekesi nasıl çıkar sorusu için, aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz.

  • Buz ile temizleme

Reçine lekesini çıkarmak için en çok uygulanan yöntem, buz uygulamasıdır. Buz, reçineyi dondurur ve sertleşmesini sağlar. Bu da normal kumaşlardan kazıyarak çıkarmanıza imkan verebilir. Reçine lekesinin üzerine birkaç tane buz küpü yerleştirin ve lekenin donmasını bekleyin. Leke tamamen donduğunda spatula veya bıçağın ters tarafını kullanarak lekeyi kazıyın. Bu esnada kumaşa zarar vermemeye çok dikkat edin. Lekeyi kazıdıktan sonra kıyafetinizi çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz. 

  • Zeytinyağı ile temizleme

Zeytinyağı, reçine lekesi nasıl çıkarılır sorusuna karşı uygulayabileceğiniz yöntemlerden biridir. Bu yöntem için bir kapta zeytinyağı ve tuzu karıştırın. Lekenin fazla kısmını spatula ile aldıktan sonra, zeytinyağlı karışımı lekenin üzerini sürün ve birkaç dakika bekleyin. Ardından fırça veya mikrofiber bez yardımıyla lekeli bölgeyi ovalayın. Ovalamakta zorlanıyorsanız, bezin üzerine de bir miktar zeytinyağı sürebilirsiniz. 

  • Buhar  ile temizleme

Buhar ile temizleme, özellikle leke yeni oluştuğunda uygulanabilecek yöntemlerden biridir. Eğer reçine lekesi sertleştiyse, farklı yöntemleri denemenizi öneririz. Reçine lekesini buhar ile temizlemek için, lekeli bölgeye ütü buharı tutabilir veya saç kurutma makinesini lekeye tutmaya deneyebilirsiniz. Ancak kıyafeti yakmamak için buhar ve kumaş arasında bir miktar boşluk bırakmak gerekir. Leke eridiğinde bulaşık deterjanı ile lekeli bölgeyi silebilirsiniz. 

  • Aseton ile temizleme

Reçine lekesi nasıl çıkarılır sorusu için aseton kullanmayı da deneyebilirsiniz. Bunun için kumaştaki fazla kalıntıyı spatula ile kazıyın. Ardından kulak çubuğunu asetonla ıslatın ve lekeli bölgeyi aseton ile ovalayın. Ancak bu yöntem sadece beyaz kıyafetlerde önerilir. Aseton ağartıcı içerdiği için, kıyafetin görünmeyen kısmında test edilmeli, herhangi bir zarar vermezse uygulanmalıdır. 

Kurumuş Reçine Lekesi Nasıl Çıkar?

  • Kolonya ile temizleme

Alkol içeriği nedeniyle kolonya da, reçine lekesi nasıl çıkarılır sorusu için önerilen yöntemlerden biridir. Lekenin üzerine buz küpleri koyup donmasını bekleyin. Donma işleminden sonra lekeyi kazıyın. Daha sonra pamuğa bir miktar kolonya sıkın ve lekeli bölgenin üzerine tampon hareketlerle bastırın. Leke tamamen çıktığında kıyafeti çamaşır makinesine atıp elde yıkama ayarında yıkayabilirsiniz. 

  • Beyaz sabun ile temizleme

Reçine lekesini çıkarmak için, ilk olarak kıyafetinizi buzlukta 5 dakika bekletin. Ardından donan reçineyi, bıçağın ters tarafıyla kazıyın. Daha sonra bir kovaya su ve beyaz sabun alın. Kıyafetin lekeli kısmını beyaz sabun ile ovalayın. Lekeyi çıkarmakta zorlanıyorsanız, bulaşık süngeri ile ovalayabilirsiniz. Ovalama işlemi bittikten sonra kıyafetinizi bol suyla durulayın ve fazla suyunu elinizle sıkın. Son olarak kuruması için kurutmalığa asabilirsiniz.

  • Sıvı deterjan ile temizleme

Reçine lekesi nasıl çıkarılır sorusuna cevap olarak profesyonel bir üründen yardım alabilirsiniz. Lekeli bölgedeki reçine kalıntılarını kağıt havlu veya spatula yardımıyla alın. Daha sonra kıyafeti makineye atın ve deterjan gözüne Omo Sıvı Deterjan ekleyin. Makinenizi varsa hassas veya sentetik programına getirerek çalıştırın. Program bittiğinde lekeyi kontrol edin. Leke çıktığında kıyafetinizi kurutma makinesinde kurulayabilirsiniz.

Arabada Reçine Lekesi Nasıl Çıkar?

Arabaya bulaşan reçine lekesini çıkarmak için, lekeli bölgeye otomobil şampuanı uygulayın ve 45 saniye bekleyin. Ardından yumuşak ve temiz bir bezle lekeli bölgeyi silerek reçine lekesinin çıkmasını sağlayabilirsiniz. Otomobil şampuanı, arabanın boyasına zarar vermez.

Arabalarla uğraşırken kıyafetlerinize bulaşan motor yağı lekeleri, en kalıcı lekelerden biridir. Motor yağı lekesi nasıl çıkar yazısına göz atarak bu can sıkıcı lekelere karşı uygulayabileceğiniz yöntemleri öğrenebilirsiniz.

Pantolondan Reçine Lekesi Nasıl Çıkar?

Pantolondan reçine lekesini çıkarmak için yumurta akından faydalanabilirsiniz. Bunun için, yumurtanın sarısını ve beyazını ayırın. Yumurta beyazını lekeli bölgenin üzerine pamuk yardımıyla uygulayın ve birkaç dakika bekleyin. Ardından kıyafeti ılık suyun altında durulayabilirsiniz. Hassas kıyafetlere aseton, kolonya gibi ağır kimyasallar uygulanmak önerilmez. Bu ürünler hassas kumaşlarda kalıcı zararlara ve yıpranmalara yol açabilir.

Reçine Lekesi Kıyafetten Nasıl Çıkar?

Yapışkan çözücü, zorlu reçine lekelerinde doğrudan lekenin üzerine sürülür. 10 dakika bekletildikten sonra kıyafet çamaşır makinesinde veya elde yıkanabilir. Ancak yapışkan çözücüler bazı kumaş türlerinde renk değişikliği, kumaşın yıpranması ve zarar görmesi gibi sorunlara yol açabilir.

#CleanTok'a hoş geldiniz!

Tiktok'ta temizliğin adresi. TemizSözlük tarafından getirildi.

Keşfet
TemizSözlük
Sarı eldivenli bir kişinin ocak temizliği yaptığı bir video gösteren akıllı telefon ekranı.

Bu makale yardımcı oldu mu?

Anket

En sevdiğiniz Yumoş kokuları hangi üründe olsun isterdiniz?

0 Oy Kullanıldı