Şapka Nasıl Yıkanır?
Yaz aylarında güneşten, kış aylarında ise soğuktan korunmak için kullanılan şapka nasıl temizlenir? En etkili şapka yıkama yöntemleri için yazımızdan yardım alabilirsiniz.
Şapka, günlük hayatta sıklıkla tercih edilen eşyalardan biridir. Kıyafet yerine aksesuar kategorisinde değerlendirilen şapka, kış aylarında soğuklara karşı kafa ve yüz bölgesini korumak için kullanılır. Yaz aylarında ise güneşe karşı koruma sağlayan bu ürün, özellikle sıcak havalarda saçlarda oluşan teri ve nemi içine çeker. Bu yüzden kullanıma bağlı olarak iki haftada bir şapka yıkama işlemi uygulanmalıdır. Şapkayı yıkamadan önce, kumaş türüne çok dikkat etmek gerekir. Çünkü kumaş çeşidine göre temizlik için uygulamanız gereken yöntemler farklıdır.
‘’Renkli çamaşırlar nasıl yıkanır?’’ başlıklı yazıdan renkli kıyafetleri yıkama tüyolarını öğrenebilirsiniz.
Şapka Elde Nasıl Yıkanır?
Şapka yıkanır mı sorusu için cevabın, ürünün etiketinde yazılı olduğunu bilmeniz gerekir. Şapkanın iç kısmında bulunan etikette, yıkama talimatları yazılıdır. Eğer kutu için 30 veya 40 gibi sayılar yazıyorsa, bu durum şapka yıkama işleminin çamaşır makinesinde yapılabileceğini gösterir. Ancak hassas yüzeylere sahip olan şapkalar elde yıkama yöntemiyle temizlenebilir.
''Elde şapka nasıl temizlenir?'' diye merak edenler, diş fırçası, çamaşır deterjanı ve sudan yardım alabilir. Bunun için ilk yapmanız gereken geniş bir kovaya su doldurmak ve şapkayı bu suda bekleterek kirlerinin yumuşamasını sağlamaktır. Kirler yumuşadığında, şapka yıkama adımına geçmek için diş fırçasını çamaşır deterjanına batırmanız gerekir. Ardından şapkanın ön kısmından başlayarak nazik hareketlerle her tarafını ovalayabilirsiniz. Tüm yüzeyi temizledikten sonra, bol suyla yıkayıp kuruması için yüksek bir alana asabilirsiniz.
Şapka gibi ayakkabılar da doğru bir şekilde yıkanması gereken eşyalardır. ‘’Beyaz ayakkabı nasıl temizlenir?’’ başlıklı yazıdan en etkili yöntemlere ulaşabilirsiniz.
- ✦
Hasır Şapka Nasıl Yıkanır?
Hasır şapka, bozulmaya çok müsaittir. Bu yüzden çamaşır makinesine atılması kesinlikle önerilmez. Hasır şapkayı yıkamak yerine, nemli bezle silmeniz yeterlidir. Şapka koyu renkliyse, temizleme bezi de aynı tonlarda olmalıdır. Hasır şapkanın önce içi, ardından dışı silinir ve kurumaya bırakılır.
- ✦
Spor Şapka Nasıl Yıkanır?
Spor şapka, kumaş türüne bağlı olarak elde veya makinede yıkanabilir. Elde yıkamak için diş fırçasıyla temizleyebilir veya hafif bir deterjanla makinede yıkama yapabilirsiniz.
- ✦
Fötr Şapka Nasıl Yıkanır?
Fötr şapka keskin kenarlara ve net bir şekle sahiptir. Bu yüzden makineye atıldığı takdirde şekli tamamen bozulabilir. Fötr şapka, nemli ve temiz bir bez yardımıyla silinmelidir. Fötr şapkanın içinde bulunan astar nazikçe silindikten sonra, dış yüzeyi farklı bir bezle temizlenir. Ardından kuruması için bir yere asabilirsiniz.
Şapka Makinede Yıkanır mı?
Çamaşır makinesinde şapka yıkamak için, mutlaka narin veya hassas programlar kullanılmalıdır. Bu programlar, düşük sıcaklıkta ve düşük devirde çalışarak şapkadaki ter ve lekelerin giderilmesini sağlar. Yüksek sıcaklıklar ise, şapkanın şeklinin bozulmasına ve hasar görmesine neden olabilir. Mümkünse şapka yıkama topu kullanmanız, daha iyi sonuç almanızı sağlar. Makinesinin deterjan gözüne hafif bir çamaşır deterjanı ekleyin. Ardından şapkayı makineye yerleştirin ve hassas programda yıkayın. Yıkama işlemi bittikten sonra, şapkayı kurutma teline asabilirsiniz.
Çamaşır makinesinde yıkamaya uygun olan şapkalar, pamuk, jarse, akrilik, polyester ve dimi gibi kumaşlardan üretilen şapka çeşitleridir. Çalkalanmaya karşı dayanıklı olsa da, mutlaka şapkayı saran bir şapka yıkama topunun içine yerleştirilmelidir. Keten, yün, süet ve keçe gibi şapkalar, makineye atıldığında deforme olabilir. Bu yüzden genellikle elde yıkanması önerilir.
Şapka Kaç Derecede Yıkanır?
Şapka yıkamak için en uygun sıcaklık, 30 derecedir. Hassas ve narin programlar, genellikle 30 derecede ve düşük devirde çalışır. Bu da şapkanın şeklinin bozulmasını ve hasar görmesini önler. Eğer makinenizde manuel olarak ayarlama seçeneği varsa, sıcaklığı 30 dereceye ayarlayın.
Şapka Kaç Devirde Yıkanır?
Şapka yıkama sırasında yüksek devir kullanılırsa, şapkanın deforme olması veya şeklinin bozulması kaçınılmaz olacaktır. Bu yüzden çamaşır makinesinde şapka yıkamak için, devir seviyesi maksimum 600 olmalıdır. Manuel ayarlama modunda 600 devri seçerek şapkanızı güvenle yıkayabilirsiniz. Daha yüksek devirlerde, şapkayı yıkama toplarının içine alarak koruyabilirsiniz.
Şapka Yıkandıktan Sonra Nasıl Kurutulur?
Şapka yıkama işlemi kadar, kurutma aşaması da önemlidir. Şapkanın şeklini korumak için, makineden çıkardıktan sonra pamuklu bir havluya sarın ve fazla suyunu emmesini sağlayın. Ardından şapkayı, açık havada doğrudan güneş ışığı almayan bir yere asın. Hava soğuksa veya yeterli alanınız yoksa, şapkayı kurutmalığa asarak da kurumasını sağlayabilirsiniz. Ortam sıcaklığına göre şapka 1-2 gün içinde tamamen kurur ve kullanıma hazır bir hale gelir.
Şapka kuruturken, güneş ışığına maruz kalmamasına çok dikkat edin. Güneş ışığı, şapkanın renginin solmasına ve lekelenmesine yol açabilir. Ayrıca şapkanın kurutma makinesine atılması da önerilmez. Kurutma makinesi ve fön makinesi gibi eşyalar, şapkaya doğrudan sıcak ısı verir. Bu ısının sonucunda şapkanın şekli kalıcı olarak bozulabilir.
Günlük hayatta sık sık kullanılan kotlar nasıl yıkanır sorusu için, yazıya göz atmayı unutmayın.
Şapka Yıkarken Nelere Dikkat Edilmeli?
- ✦
Şapka yıkarken, kullanıcı talimatlarına dikkat etmek gerekir.
- ✦
Kullanıcı talimatlarında makinede yıkanabilir yazıyorsa, 30 derece sıcaklıkta ve 600 devirde yıkama yapabilirsiniz.
- ✦
Kullanıcı talimatlarında elde yıkama yazıyorsa, şapka yıkama işlemini ılık suyla birlikte elde yapmanız gerekir.
- ✦
Şapka yıkama için, mutlaka hafif bir deterjan kullanın. Deterjan seçimi esnasında şapkanın rengini de göz önünde bulundurun.
- ✦
Şapkayı yıkama topunda yıkayarak ekstra koruma sağlayabilirsiniz.
Şapka Kurutma Makinesine Atılır Mı?
Daha önce söylediğimiz gibi, şapka kurutma makinesine atılmaya uygun değildir. Kurutma makinesinde, yüksek sıcaklıklar kullanılır. Ayrıca kurutma süresi de, oldukça uzundur. Uzun süre ısıya maruz kalan şapka, yıpranabilir ve hasar görebilir. Bu yüzden kurutma makinesine atılmamalıdır.