Kıyafetten Zift Lekesi Çıkarma Yöntemleri

Elbette leke ne kadar zor olursa olsun uygun çözücüleri bularak onlardan kurtulmak mümkün. Peki, inatçılığı ile bilinen zift lekesi nasıl temizlenir? Merak ettiğiniz her şey yazımızın devamında.

Güncellenmiş 22 Şubat 2023

·

Yazar

Okuma Süresi 2 dakika

Kampanyalardan ilk sen haberdar olmak istiyorsan!

Washing dishes Vacuum cleaner Vacuum cleaner
Üye Ol
Laundry Duster Dispenser
Elbise üzerinde lekeler. Çamaşırlar

Katranın yoğun kıvamlı hali olan zift, çeşitli organik maddelerin işlemlerden geçirilmesiyle elde edilir ve siyah, yapışkan bir dokuya sahiptir. Yazın havanın ısınmasıyla eriyerek lekelere neden olabildiği gibi kış mevsimlerinde soğuk havayla birlikte tamamen sertleşir ve kırılgan bir forma sahip olur. Zift petrol bileşenlerinden üretilen kimyasal çözücülere, mor ötesi ışınlara ve yağlara karşı dayanıklıdır. Aynı şekilde içeriğinde zift bulunan tüm maddeler de aynı dayanıklılığa sahiptir. Ziftin yapısına hakim olduktan sonra kumaştan zift lekelerini çıkarmak, hazırladığımız öneriler ile çok kolay!

Kıyafetlerinize bulaşan zift lekesini temizlemek için mümkün olduğunca hızlı hareket edin. Aksi halde zift, temas ettiği yüzeyde derinleşecektir.

Zift Lekesi Kıyafetlerden Nasıl Çıkar?

Kumaş, ayakkabı ya da kısaca tüm dokulu yüzeylerden zift lekesini çıkarmak zahmetli gibi gözükse de aslında pek çok pratik yol var. Kumaşlara ya da dokulu yüzeylere bulaşan zift lekeleri için en önemli nokta hızlı davranmak. Çünkü leke bulunduğu yüzeyde kaldıkça derinleşiyor.

1. Vazelin

Ayakkabılarınıza, kıyafetlerinize, özellikle de pantolonlarınıza bulaşan zift lekesini temizlemek için;

  • Lekeli bölgeye vazelin sürerek bir saat kadar bekleyin. Bekleyen vazelin, içerisindeki yağın da etkisiyle zifti yumuşatacaktır ve lekenin daha kolay yok olmasına yardımcı olacaktır.

  • Beklettiğiniz vazelini lekeli yüzey üzerinden bir bıçağın sırtı ya da metal bir çorba kaşığı kullanarak kazıyın.

  • Ardından sirke ve ayçiçek yağını aynı oranlarda karıştırarak lekeli bölgeye uygulayın.

  • Bu şekilde 24 saat kadar beklemeniz gerekiyor ki karışım lekeye tümüyle nüfuz etsin.

  • Lekeli alan tamamen kuruduktan sonra ise ılık su ve deterjanla yıkamanız yeterli. Lekeden eser kalmayacak.

Dokulu yüzeylerde zift lekesinden kurtulmak için erken müdahale etmek elbette önemli ancak tek yol değil. Lekeyi daha geç fark etmeniz o lekeden kurtulamayacağınız anlamına gelmiyor.

2. Limon

Limon, kumaştan zift lekesi çıkarmak konusunda en önemli yardımcınız olacak, çünkü asidik yapısı sayesinde yaş molekülleri kolayca parçalıyor. Limon suyu ile ıslattığınız temiz bir bez ya da mendil ile lekeli bölgeyi silin. Lekenin bir anda kaybolduğunu göreceksiniz.

3. Tiner

Beklemiş zift lekesinden kurtulmak için etkili bir diğer yöntem ise tinerdir. Ancak tiner kullanacaksanız dikkatli olmalı, kullanım sırasında mutlaka maske ve eldivenlerinizi takmalısınız. Bunun dışında uygulayacağınız kumaşın yapısı ve kullanım talimatları da oldukça önemli.

Tüm bu işlemleri uygulayarak zift lekesini kumaşlarınızdan kolayca uzaklaştıracak, kıyafetlerinizden vazgeçmek zorunda kalmayacaksınız.

#CleanTok'a hoş geldiniz!

Tiktok'ta temizliğin adresi. TemizSözlük tarafından getirildi.

Keşfet
TemizSözlük
Sarı eldivenli bir kişinin ocak temizliği yaptığı bir video gösteren akıllı telefon ekranı.

Sıkça Sorulan Sorular

  • Amonyak İle Mazot Lekesi Nasıl Temizlenir?

    Mazot lekesi çıkarmada bir diğer yöntem de amonyak kullanmaktır. Yarım çay bardağı amonyak ve 1 su bardağı kadar su, iyice karıştırılarak temiz bir bez yardımıyla lekenin olduğu bölgeye uygulanır. Oldukça etkili olan bu yöntem lekeyi kısa sürede çıkaracaktır.
  • Otomobilden Zift Lekesi Nasıl Çıkar?

    Mazot ya da gaz yağı kullanmak arabalara bulaşan zifti temizlemek için en iyi yöntemlerden biri. Yumuşak ve temiz bir beze gaz yağını veya mazotu dökerek hassas hareketlerle arabanızdan temizleyebilirsiniz. Bastırmamaya dikkat etmeniz, arabanızın boyasını zedelememek için önemlidir.
  • Soda ve Karbonat İle Mazot Lekesi Nasıl Çıkarılır?

    Asidik bir çözelti olan soda ve karbonat ikilisi, mazot lekesini temizlemek için kullanılan en güçlü yöntemlerden biridir. Mazotun yağ molekülleri, soda-karbonat karışımı ile parçalanarak yok olur. Soda ve karbonat yöntemi için mazot lekesi olan yüzeye yarım çay bardağı karbonat dökülür. Karbonatın üzerine bir miktar soda dökülerek iyice gözeneklere işleyene kadar 20-25 dakika beklenir. Ardından lekeli bölge güzelce yıkanarak kurumaya bırakılır.
  • Mazot Lekesi Neyle Çıkar?

    Yağlı bir dokusu olan mazot, kumaşa bulaştığı zaman zorlu bir leke bırakır. Oldukça güçlü olan bu lekeyi çıkarmak da güçlü asidik çözeltiler gerektirir. Mazot lekesini çıkarmak için çeşitli yöntemler vardır. Bunlardan en bilinenleri soda-karbonat karışımı, amonyak ve kola gibi yöntemlerdir.

Bu makale yardımcı oldu mu?

Anket

En sevdiğiniz Yumoş kokuları hangi üründe olsun isterdiniz?

0 Oy Kullanıldı