Bavul Nasıl Temizlenir?

Seyahatlerinizde size eşlik eden bavullarınız, yol boyunca türlü çeşit kire maruz kalır ve seyahat sonrası gerekli temizlik yapılmadığında ömürleri kısalır. Bavul temizleme yöntemleri için okumaya devam edin.

Güncellenmiş 13 Şubat 2023

·

Yazar

Okuma Süresi 2 dakika

Kampanyalardan ilk sen haberdar olmak istiyorsan!

Washing dishes Vacuum cleaner Vacuum cleaner
Üye Ol
Laundry Duster Dispenser
Açık bir bavul, içinde katlanmış giysiler, pasaportlar, cüzdan, kamera ve diğer seyahat eşyaları üzerine ahşap zeminde. Ev Dışı

Bavul ve valiz temizliği için önemli olan bavulunuzun malzemesine uygun temizleme yöntemini uygulamaktır. Kumaş, deri, ahşap ve plastik gibi farklı kaplama malzemesine sahip olan bavulların her biri farklı yöntemlerle temizlenir. Peki, valiz yıkanır mı? Valizlerin içi ve dışı nasıl temizlenir? Bavul nasıl temizlenir?

Valiz ve bavul temizliği için önce iç kısımlarını temizleyip kuruttuktan sonra dış kısmın temizliğine geçmek uygun olur. Temizliği önemli olan bir diğer kısım, varsa tekerlek kısımlarıdır. Tekerlekli kısımlar bavul ve valizlerin en çok kirlenen kısımları olup temizlenmezlerse kullanmayı zorlaştıracak bir hal alabilir. 

Omo Sıvı Deterjan ile bavulunuzdaki çıkmayan lekelerden, küçük bir fırça yardımı ile kurtulabilirsiniz.

Valiz Nasıl Temizlenir: İç Temizliği

Bavul veya valiz içinin temizlenmesi için önce iyice boşaltıldığından emin olun ve varsa cepleri, astarları kontrol edin. Ardından varsa çıkarılabilen cepleri çıkararak ayrıca temizleyin. İç kısmı önce elektrik süpürgesi ile temizleyerek tozlardan ve kırıntılardan kurtarın. Ardından ‌Omo Sıvı Deterjan'ı az miktar suya katarak bir bez veya fırça yardımı ile bavulunuzun ya da valizinizin içini temizleyebilirsiniz. Bavul ve valiz temizleme için bir diğer yöntem ise az miktarda karbonat kullanılarak hazırlanan suyu lekeli bölgeye fırça ile uygulamaktır. Bu uygulamalardan sonra bavulunuzu ve valizinizi kurumaya bırakabilirsiniz. Eğer kendiliğinden kuruması için vaktiniz yoksa saç kurutma makinesi ile de kurutabilirsiniz. İç kısımlar kuruduktan sonra dış yüzey temizliğine geçebilirsiniz.

Bir kişi, bavula katlanmış kot pantolonlar yerleştiriyor.

Temizlenmesi zor kirler bavulunuzun kumaş kısmına işlemişse, yapışkanlı ‌roll-on ile kaba kirini temizleyebilirsiniz.

Valiz Nasıl Temizlenir: Dış Temizliği

Valizin dış yüzeyi plastik, deri, kumaş ve ahşap gibi çeşitli kaplama malzemelerinden oluşur. Malzemelerin yapısına uygun temizlik yöntemleri tercih edilmesi özellikle valizlerinizin zarar görmemesi için önemlidir:

  • Plastik kaplama valiz, hassas bir yapıya sahip olmadığı için deterjanlı su ile kolayca temizlenebilir.

  • Deri valiz temizliği için mümkün olduğunca su kullanılmamalı ve deri temizleme losyonları tercih edilmelidir.

  • Kumaş valiz modelleri deterjanlı su ile temizlenebilir. Kumaşa işlemiş lekeler çıkmıyorsa karbonattan yardım alınabilir. Bir tatlı kaşığı kadar karbonat suya katılarak zorlu lekeye fırça yardımı ile uygulanır.

  • Ahşap valiz modellerinin ahşap yüzey temizleyici spreyler kullanılarak bez ile temizlenmesi idealdir.

Bavulunuzun dış kaplaması deri ise mümkün olduğunca az suyla temizleyin ve derinin zarar görmemesine dikkat edin. Çünkü deri su ile birleşirse çatlama yapabilir.

#CleanTok'a hoş geldiniz!

Tiktok'ta temizliğin adresi. TemizSözlük tarafından getirildi.

Keşfet
TemizSözlük
Sarı eldivenli bir kişinin ocak temizliği yaptığı bir video gösteren akıllı telefon ekranı.

Sıkça Sorulan Sorular

  • Bavul İçi Nasıl Temizlenir?

    Bavul veya valiz içinin temizlenmesi için önce iyice boşaltıldığından emin olun ve varsa cepleri, astarları kontrol edin. Ardından varsa çıkarılabilen cepleri çıkararak ayrıca temizleyin. İç kısmı önce elektrik süpürgesi ile temizleyerek tozlardan ve kırıntılardan kurtarın. Ardından az miktarda sıvı deterjanı suya katarak bir bez veya fırça yardımı ile bavulunuzun ya da valizinizin içini temizleyebilirsiniz.
  • Rugan Çanta Nasıl Temizlenir?

    Hafif lekelerde biraz su yeterli olabilir. Nemli bir kâğıt havlu ya da tüy bırakmayan bir bezle rugandaki lekeleri silin. Eğer daha zorlu bir leke varsa iz bırakmayan şeffaf bantla lekelerden kurtulun. Yüzeyde olan lekeleri çantaya yapıştırıp çekeceğiniz bantla uzaklaştırabilirsiniz. Lekeli bölgeye sıkacağınız az miktarda cam silme ürünü ve yumuşak bir bez de leke üzerinde etkili olacaktır.
  • Deri Çanta Bakımı Nasıl Yapılır?

    Bir süngere dökeceğiniz badem yağını yuvarlak hareketlerle çantanıza sürebilirsiniz. Bir diğer seçenek yine sünger yardımıyla vazelin sürmek ve ardından kalan fazla vazelini temiz bir bezle almaktır. Çantanızın rengine uygun olarak seçeceğiniz bir deri cilası uygulamak da çok daha uzun süre boyunca yeni ve güzel görünmesini sağlar. Renk solma problemi olmayan çantalar içinse şeffaf deri cilası tercih edebilirsiniz. Cilalama işleminden sonra çantanın 1 gün boyunca kurumaya bırakılması ve kullanılmaması gerekmektedir.
  • Spor Çantası Ne Zaman Temizlenmeli?

    Spor malzemeleri ile terli ve kullanılmış spor kıyafetlerini taşıdığınız spor çantaları sandığınızdan daha kirli olabilir. Özellikle nemli kıyafetlerinizi çantanızın içinde uzun süre beklettiğinizde bakterilerin çoğalma riski daha çok artıyor. Bu nedenle kullanma sıklığına göre, spor çantalarını iki haftada bir çamaşır makinesinde yıkayarak sterilize etmek hijyen açısından önem taşımaktadır.

Bu makale yardımcı oldu mu?