Baca Temizleme Nasıl Yapılır? Evde Baca Temizleme Yöntemleri

Evde ısınma amacıyla kullanılan bacalar, belirli aralıklarla temizlenmelidir. En etkili ve pratik baca temizliği yöntemlerine yazıdan ulaşabilirsiniz. 

Güncellenmiş 13 Mayıs 2024

·

Yazar

Okuma Süresi 5 dakika

Kampanyalardan ilk sen haberdar olmak istiyorsan!

Washing dishes Vacuum cleaner Vacuum cleaner
Üye Ol
Laundry Duster Dispenser
Mavi gökyüzü arka planında baca. Ev İçi

Baca Temizleme Nasıl Yapılır? Evde Baca Temizleme Yöntemleri

Evde ısınma amacıyla kullanılan bacalar, belirli aralıklarla temizlenmelidir. En etkili ve pratik baca temizliği yöntemlerine yazıdan ulaşabilirsiniz. 

Havaların soğumasıyla birlikte evlerde kurulan bacalar, evi ısıtmak amacıyla kullanılan sistemlerdir. Sobanın yanmasıyla birlikte ortaya çıkan zehirli gazın dışarı atılmasını sağlayan bacalar, düzenli olarak temizlenmediği takdirde tıkanmalara ve ciddi sorunlara yol açabilir. Hem gazların, hem de kötü kokuların dışarı atılmasını sağlayacak bacalar, kullanıma bağlı olarak içinde tortu biriktirir. Bu tortular zamanla birikir ve bacanın tıkanarak işlevini yerine getirmemesine sebep olur. ''Soba baca temizliği nasıl yapılır?'' diye merak edenler için, en etkili baca temizleme yöntemlerini yazımızda derledik. 

Sobalar, arabalar, egzoz ve fabrika dumanları gibi etkenler, ne yazık ki hava kirliliğine sebep olur. Bu kirlilik hem doğaya, hem de canlıların yaşamına büyük zarar verir. Özellikle yoğun olduğu dönemlerde nefes darlığı ve astım ataklarına sebep olabilir. Hava kirliliğini önlemek için yapabileceklerine göz atarak hem kendi geleceğine, hem de doğaya sahip çıkabilirsin.

Baca Temizleme Nasıl Yapılır?

Sobaların yakılmasıyla birlikte baca ve borularda bir takım partiküller birikir. Bu kirler temizlenmediğinde ise tıkanmalar oluşur. Kış mevsimi gelmeden önce düzenli aralıklarla baca temizliği yapmanız gerekir. Soba baca temizliği nasıl yapılır konusunda çeşitli öneriler vardır. Bunlar iki tanesi naftalin veya karbonat kullanarak baca temizliği yapmaktır. Ancak bu iki yöntemde tehlikelidir ve sobada yakıldığı takdirde patlamalara sebep olabilir. Bu yüzden tek başınıza yapmanız önerilmez. Baca temizliğini yapmanın en iyi yolu, bu iş konusunda profesyonel olarak hizmet veren kişilerden yardım almaktır. 

Evde kendi sebze ve meyve bahçesini kurmak isteyenleri böyle alalım. Doğru bakım yapıldığı takdirde çok verimli olan ve evi daha güzel gösteren bahçeler, özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında kontrolden geçirilmelidir. Bahçe bakımı nasıl yapılır başlıklı yazıdan, bahçenin genel düzeni ve bitki yetiştiriciliği hakkında merak edilenleri öğrenebilir, sevdiklerinle güzel vakit geçirebileceğin alanlar oluşturabilirsin.

Evde Baca Temizleme Yöntemleri Nelerdir?

Bacaların tıkanmasını önlemek için her sene baca temizliği yapmaya özen gösterin. Aşağıdaki baca temizleme yöntemlerinden kendiniz için en uygun olanını seçebilirsiniz.

  • Baca Açıcı Toz ile Temizleme

Bacaların tıkanması, yıllardır süregelen sorunlardan biridir. Bu sorunun çözümü için ortaya çıkan baca açıcı tozlar, basit ve pratik bir kullanıma sahiptir. Hızlı bir şekilde etki eden bu tozlar, aynı zamanda her yerde bulunabilir. Baca açıcı tozu uygulamak için, ilk olarak dumansız bir şekilde alevli sobayı yakmak gerekir. Baca açıcı toz, doğrudan alevlere atılır. Alevle birleştiğinde etkileşime geçen toz, hem boru, hem de baca tıkanması sorununu kısa sürede çözer. Baca biriken tortuları eritir ve bu tortular kül haline dönüşür. Kül haline dönüştükten sonra kolay bir şekilde temizleyebilirsiniz. Baca temizliği için bu tozları iki ayda bir kez uygulayabilirsiniz. 

  • Kalıp Sabunla Baca Temizliği

Soba baca temizliği nasıl yapılır sorusu için, kalıp sabunlardan faydalanabilirsiniz. Sabunu doğrudan sobanın içinde veya baca girişinde yakın. Alevin etkisiyle eriyen sabun, bacada biriken islerin dökülmesini sağlar. Tüm isler döküldükten ve bacalar soğuduktan sonra, bu alanı daha kolay bir şekilde temizleyebilirsiniz. 

  • Naftalinle Baca Temizliği

Naftalin, kalıp sabunla baca temizliği ile benzer bir şekilde çalışır. Naftalin kullanarak baca temizliğini yapmak için, 100 gram naftalin almanız yeterlidir. Aldığınız naftalini yakın. Naftalin, baca tıkanmasına neden olan islerin aşağı dökülmesini sağlar. Tüm isler döküldükten sonra, alanı nemli bir bez veya elektrik süpürgesi yardımıyla temizleyebilirsiniz. Ancak bu işlemin tehlikeli olduğunu ve dikkatli olmanız gerektiğini unutmayın. 

  • Baca Fırçası ile Temizleme

Baca temizliği için, soba ekipmanları satan yerlerden baca temizleme fırçası alabilirsiniz. Bu fırça ile bacanın içini ovalayabilir veya fırçanın ucuna bez takabilirsiniz. Bu bezi bacanın bir ucundan geçirip öteki ucundan çıkarın. Bu işlemi birkaç kez tekrarlayın. Bezin üzerinde oluşan kirleri gördükçe, baca temizliğini ne kadar iyi yaptığınızı anlayabilirsiniz.

Baca Açıcı Nasıl Kullanılır?

Baca açıcı, hem soba bacası, hem de şömine baca temizliği için kullanılan bir üründür. Özellikle soba ve ekipmanlarını satan yerlerden alabileceğiniz bu toz, en hızlı baca temizleme yöntemlerinden biridir. Sobayı yaktıktan sonra alevlerin içine atılan baca açıcı toz, kısa sürede aktifleşerek bacada biriken kir ve tortuları eritir. Baca temizliği sona erdiğinde ve soba soğuduğunda, aşağı dökülen külleri elektrik süpürgesi yardımıyla çekebilir ve ardından nemli bez ile etrafa yayılan kirleri silebilirsiniz. 

Eğer bahçeli ve havuzlu bir evde yaşıyorsan, her yıl havuz temizliğini düzenli olarak yaptırman gerekir. Havuç çok büyük bir alan olduğu için bu alanı temizlemek zorlu gibi görünse de, doğru yöntemlerle imkansız değildir. Havuz temizliği nasıl yapılır başlıklı yazıdan en etkili yöntemleri öğrenebilirsin.

Baca Temizlerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

  • Bacaların tıkanmasını önlemek için, baca temizliği her yıl kış aylarına girmeden önce yaptırılmalıdır.

  • Baca içinden fırça veya bez geçirerek kül ve kir kalıntılarını temizleyebilirsiniz.

  • Naftalin ve karbonat, doğrudan alevlere atıldığında soba patlamasına yol açabilir. Bu yüzden en tehlikeli yöntemler arasında gösterilir ve uygulanması önerilmez.

  • Sobayı kısa süre içinde kullanmayı düşünmüyorsanız, bacanın içine hava ve su basıncı vererek temizleyebilirsiniz. Tüm kirler gittikten sonra, bacaları dikey bir şekilde yerleştirerek tamamen kurumasını bekleyin.

  • Eğer baca temizliği yapamıyorsanız veya baca temizleme yöntemlerini tek başınıza uygulamak istemiyorsanız, profesyonel olarak hizmet veren baca temizleme şirketlerinden yardım alabilirsiniz. 

#CleanTok'a hoş geldiniz!

Tiktok'ta temizliğin adresi. TemizSözlük tarafından getirildi.

Keşfet
TemizSözlük
Sarı eldivenli bir kişinin ocak temizliği yaptığı bir video gösteren akıllı telefon ekranı.

Bu makale yardımcı oldu mu?

Anket

Covid – 19 pandemi dönemindeki hayat tarzınız ,kıyafetlerinizden çıkarmaya çalıştığınız leke türlerini etkiledi mi ?

0 Oy Kullanıldı