Daksil Lekesi Nasıl Çıkar?
Mürekkep lekelerini silmek için kullanılan daksil, herhangi bir yere bulaştığında çıkarılması en zor lekelerden biridir. ''Daksil lekesi nasıl çıkar?'' diye merak edenler için, en etkili yöntemleri paylaşıyoruz.
Daksil Nedir?
Daksil, tükenmez kalem veya mürekkep kalem ile yapılan hataları silmek için kullanılan bir ofis eşyasıdır. Daksil ile yapılan çizimler geri alınamadığı için dikkatli kullanılması gerekir. Ancak daksilin içinde yoğun miktarda kimyasal madde bulunduğu için, etrafa bulaşan kurumuş daksil lekesi ne yazık ki kolay kolay çıkmaz. Tıpkı boyalar gibi zor bir şekilde çıkarılan daksik, ufak bir dikkatsizlik sonucu koltuk, halı gibi ev eşyalarına bulaşabilir. Daksil lekesi nasıl çıkar diye merak edenler için, bu yazıda uygulayabileceğiniz en etkili yöntemleri derledik.
Daksil gibi boya lekesi de en çok merak edilen lekeler arasındadır. Boya lekesi nasıl çıkar sorusu için en etkili yöntemlere yazıdan ulaşabilirsiniz.
Daksil Lekesi Nasıl Çıkar?
Daksil lekesini ne çıkarır sorusuna geçmeden önce, lekenin boyutuna dikkat etmeniz önemlidir. Eğer daksil lekesi küçük bir alandaysa, hiç beklemeden hızlıca müdahale edebilirsiniz. Ancak koltuk, halı gibi alanlara büyük bir şekilde yayıldıysa, daksilin kurumasını beklemeniz gerekir. Çünkü böyle durumlarda kurumuş daksil lekesi daha kolay bir şekilde çıkarılır.
- ✦
Beyaz sirke
Daksil lekesi nasıl geçer sorusu için, en çok tercih edilen yöntem beyaz sirkedir. Bu yöntem özellikle koltuk ve halı gibi alanlara uygulanır. Beyaz sirke doğrudan daksil lekesinin üzerine sürülür ve 5 dakika bekletilir. Ardından bölge ıslak bez yardımıyla güzelce ovalanır. Leke tamamen çıktığında üzerine kuru bir havlu yerleştirerek daha kolay bir şekilde kurumasını sağlayabilirsiniz.
- ✦
Çamaşır suyu
Daksil lekesini çıkarmak için, uygulayabileceğiniz bir diğer yöntem, çamaşır suyudur. Lekeli bölgenin üzerine Domestos Çamaşır Suyu dökün ve hafifçe ovalayın. Ardından kurumuş daksil lekesinin olduğu kumaşı çamaşır makinesine atın ve yüksek sıcaklıkta yıkayın. Ancak bu yöntemin sadece beyaz renkli normal kumaşlarda uygulanabileceğini unutmayın. Renkli ve hassas kumaşlara çamaşır suyu kalıcı zarar verebilir.
Daksil Lekesini Çıkarmak İçin Ne Kullanılır?
Daksil lekesi nasıl çıkar sorusu için kullanabileceğiniz bir diğer ürün, bulaşık deterjanıdır. Özellikle leke küçük bir alandaysa, önce bu alanı ıslatın. Ardından üzerine bulaşık deterjanı uygulayın ve bulaşık süngeri yardımıyla lekeli bölgeyi ovalayın. Leke tamamen çıktığında kumaşı durulayabilir veya temiz bezle ovalayarak deterjan kalıntılarını alabilirsiniz. Daksil lekesini ne çıkarır sorusu için lekenin bulunduğu bölge de önemlidir. Özellikle koltuk ve halıdaki daksil lekesini çıkarmak için, jilet veya maket bıçağı kullanarak lekeli alanı kazıyabilirsiniz.
Özellikle yağmurlu havalarda dışarıda yürüdükten sonra ayakkabınızın çamurla dolduğunu fark edebilirsiniz. Lekeli bölgeye müdahale etmeden önce, ''Ayakkabıdan çamur lekesi nasıl çıkar?'' başlıklı yazımıza göz atın.
Eldeki Daksil İzi Nasıl Çıkarılır?
Daksil kimi zaman kullanım aşamasına ellere bulaşabilir ve çıkarılması zor bir hale gelebilir. Daksil lekesi elden nasıl çıkar sorusu için en çok önerilen yöntem asetondur. Oje gibi sert kimyasalları çıkaran aseton, aynı şekilde kurumuş daksil lekesini çıkarmak için de kullanılabilir. Bir pamuğa aseton dökün. Elinizdeki lekeli bölgeleri asetonlu pamuk yardımıyla silerek çıkarın. Tüm lekeler çıktığında elinizi sabunlu suyla yıkayarak kokudan arınabilirsiniz. Eğer aseton kullanmak istemiyorsanız, zeytinyağından da faydalanabilirsiniz. Pamuğa zeytinyağı damlatın ve lekeli bölgeleri yağ ile silin. Zeytinyağı daksil lekesini kısa sürede yumuşatır. Ardından elinizi sabunla köpüklendirin ve tırnaklarınızla lekeli bölgeleri nazikçe ovalayın. Bol suyla durulayın.
Daksil lekesi elden nasıl çıkar sorusunu sizler için cevapladık ancak bu aşamada dikkat etmeniz gereken noktalar var. Daksil ve benzeri ürünlerin içeriğinde uçucu maddeler ve kimyasallar bulunur. Bu kimyasallar hem zehirlenmeye, hem de rahatsızlıklara yol açabilir. Kokularında bağımlılık etkisi olabileceği için, daksil mümkün olduğunca az kullanılmalı ve çocuklardan uzak tutulmalıdır.
Daksil gibi kötü ve ağır kokulara sebep olan balık kokusu, kimi zaman çok sevmenize rağmen balık yemekten vazgeçmenize yol açabilir. ‘’Balık kokusu nasıl çıkar?’’ başlıklı yazıda anlattığımız yöntemleri uygulayarak eve sinen kötü kokulardan kısa sürede kurtulabilirsiniz.
Halı Üzerindeki Daksil Lekesi Nasıl Çıkar?
Halıda daksil lekesi, özellikle görünmeyen kazalar sebebiyle oluşur. Kısa sürede kuruyan daksil, eğer halıya bulaştıysa ilk olarak paniğe kapılmadan kurumasını beklemeniz gerekir. Ardından aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz.
- ✦
Sabunlu su
Halıda daksil lekesini çıkarmak için, lekenin kurumasını bekleyin. Ardından maket bıçağı yardımıyla halı tüylerine zarar vermeden lekeyi kazıyın. Daha sonra bir kovaya ılık su ve sabun ekleyerek köpürtün. Temiz bezi bu karışıma batırın ve halıda kalan daksil lekelerini ovalayın. Leke tamamen çıktığında üzerine havlu yerleştirerek kurumasını sağlayın.
- ✦
Aseton
Aseton halıda daksil lekesini çıkarmak için uygulanan yöntemlerden biridir. Ancak hem daksil, hem de aseton kimyasal madde içerdiği için, bu yöntem uygulanmadan önce camlar açılmalı ve mümkünse maske takılmalıdır. Halıdaki lekenin üzerine birkaç damla aseton dökün. Ardından lekeli bölgeyi yumuşak sünger veya fırça yardımıyla silin. Leke çıktığında, nemli bez ile bölgeyi tekrar ovalayın.
- ✦
Halı şampuanı
Daksil lekesi nasıl çıkar sorusu için, halı şampuanından yararlanabilirsiniz. Halıdaki daksil lekesini maket bıçağıyla kazıyarak çıkarabildiğiniz kadar çıkarın. Ardından bir kovaya su ve halı şampuanı dökün. Bezi bu karışıma batırın ve halının üzerini güzelce ovalayarak silin. Leke çıktığında halıyı havalandırarak kurumasını sağlayın.
Koltuk Üzerindeki Daksil Lekesi Nasıl Çıkar?
Daksil lekesi nasıl çıkar sorusunun çeşitli cevapları vardır. Özellikle nereye döküldüğüne bağlı olarak doğru bir şekilde müdahale etmek gerekir. Eğer daksil koltuğa döküldüyse, kurumasını bekleyin. Aksi takdirde daksil koltuğun üzerine yayılır ve derinlere işler. Kurumuş daksil lekesini, bıçak yardımıyla koltuğun kumaşına zarar vermeden kazıyın. Daha sonra geri kalan lekenin üzerine az miktarda kolonya dökün ve nemli bezle silin. Koltuğun üzerini kuru bezle kapatarak kurumasını sağlayın.