Evdeki Fazla Eşyalardan Nasıl Kurtulurum?

Evinizin sürekli dağınık görünmesine neden olan fazla eşyalardan kurtulmak ister misiniz? Evdeki fazla eşyalardan kurtulmanın yolları için okumaya devam edin.

Güncellenmiş 13 Şubat 2023

·

Yazar

Okuma Süresi 5 dakika

Kampanyalardan ilk sen haberdar olmak istiyorsan!

Washing dishes Vacuum cleaner Vacuum cleaner
Üye Ol
Laundry Duster Dispenser
Düzenli şekilde katlanmış giysilerin bölümlere ayrıldığı bir çekmece. Ev İçi

Evinizi çok sık topluyor ve düzenli kalmaya çalışıyor olsanız da bunu genellikle başaramadığınızı fark ettiğiniz zamanlar vardır. Bunun temel nedeni, sizin dağınık bir insan olmanız değil, evinizin gereksiz eski eşyalarla dolu olduğundan dağılmaya çok müsait hale gelmesidir. Bu yüzden, evinize nefes aldıracak ve sizin daha az yorulmanıza neden olacak şekilde evdeki eşyaları azaltmak isteyebilirsiniz. Bu yenilenme hareketi ve ev düzenleme çalışmalarıyla çok daha huzurlu bir ev ortamına sahip olabilirsiniz. Evin daha ferah ve düzenli olması için evdeki fazla eşyalardan nasıl kurtulurum diyorsanız, okumaya devam edin ve evdeki fazla eşyalardan kurtulmanın yolları nelerdir öğrenin.

Her defasında “Bir gün lazım olur” dediğiniz ama uzun yıllardır varlığını dahi unuttuğunuz eşyalarınızla artık vedalaşmaktan çekinmeyin!

Keşfe Çıkın: Evdeki Fazla Eşyaları Tespit Edin

Evde kullanılmayan eşyalardan kurtulmak için öncelikle evinizi detaylı şekilde gezip nerede hangi eşyaların bulunduğunu keşfetmenizi öneriyoruz. Çünkü muadili olduğunu düşündüğünüz bir eşya tek kalmış olabilir veya tek olduğunu düşündüğünüz eşyadan çok sayıda bulunduğunu fark edebilirsiniz. Bu yüzden eşyalarınızın neler olduğunu, güncel durumlarını ve miktarlarını da öğrenmelisiniz. Ardından sizin için derlediğimiz evdeki fazla eşyalardan kurtulma yöntemlerini uygulayarak hafiflemiş bir ev ortamına kavuşabilirsiniz.

Düzenli şekilde askılara asılmış ve raflara yerleştirilmiş çeşitli renklerde ve modellerde kadın çantaları.

Evinizde mümkün olduğunca fazla depolama alanı yaratarak, şimdi olmasa da, uzun vadede kullanacağınız eşyaları buralara koyup elinizin altından kaldırın. Plastik saklama kaplarını ya da ayakkabı kutularını, etrafta en çok kalabalık yapan ve dağınık görüntü oluşturan çorap ve tokaları saklamak için kullanın. Arkadaşlarınızdan ödünç aldığınız ve geri vermeyi unuttuğunuz kitap, kıyafet ve aksesuar gibi parçaları da, günü geldiğinde her birine iade etmek üzere bir kolinin içine koyun.

Evdeki Fazla Eşyalar Nelerdir?

Evdeki fazla eşyalardan kurtulmak için keşfe çıktığınızda odaklanabileceğiniz bazı kategoriler şunlardır:

Boş Şişe ve Kavanozlar

Mutfakta bir gün kullanacağınız ümidiyle tuttuğunuz boş şişeler ve kavanozların sayısı her geçen gün artıyor olabilir. Dekoratif amaçlı ya da koleksiyon maksatlı sakladığınız parçalardan bir an önce kurtularak ve hatta onları geri dönüşüme göndererek hem eviniz hem de çevre için çok daha faydalı bir iş yapmış olabilirsiniz. İleride ihtiyaç duymanız halinde kullanmak için yalnızca birkaç tanesini kenara ayırmanız yeterli olacaktır.

Tarihi Geçmiş Gıdalar

Yemek siparişlerinden kalan ya da çok merak edip aldığınız ama fazla kullanmadığınız soslar da yalnızca buzdolabınızda fazla yer kaplar. Üstelik üstünde son kullanma tarihi dahi yazmayan sosları sağlığınız için de bir an önce çöpe atabilirsiniz. Diğer sosların ise son kullanma tarihlerini kontrol ederek, buzdolabını artık kullanamayacağınız gıdalardan arındırabilirsiniz.

Tarihi Geçmiş İlaçlar

Her evde çok sayıda -hatta bazısının kutusu dahi bulunmayan- ilaçlarla dolu bir kutu bulunur. Bu kutuyu ortaya döküp kullanamayacağınız ilaçları ortadan kaldırabilirsiniz. Özellikle grip olduğunuzda kullandığınız ama yarım kalmış antibiyotikleri bir kez daha kullanamayacağınız için kesinlikle çöpe atmalısınız.

Artık Giyilmeyen Kıyafetler

Gardırobunuzun önünde saatler harcamanızın engelleyebilecek en iyi yöntemlerden bir tanesi, giymediğiniz elbiselerden kurtulmaktır. Böylece dolabınızdaki ve hatta evinizin çeşitli noktalarındaki dağınıklığı da önleyebilirsiniz. Dolap düzenleme ve dağılmış dolabı toplama konusunda da zamandan tasarruf etmeniz bu şekilde mümkün olacaktır. Artık giymediğiniz kıyafetlerinizi ihtiyacı olan insanlara bağışlayabilir, online platformlarda satışa çıkarabilir ya da giysi geri dönüşüm kutularına atabilirsiniz.

  • Düzenlenmesi gereken dağınık bir garaj.

Evinizden atacağınız fazlalık eşyalar arasında geri dönüşüme katılabilecek parçaları ayrıca poşetleyip geri dönüşüm kutularına atın. Böylece hem eviniz hem de çevre için oldukça faydalı bir faaliyet yapmış olursunuz.

Eski Makyaj Malzemeleri

Makyaj malzemelerinin de bir kullanım ömrü olduğunu unutmamalısınız. Bu yüzden, kullanım süresi dolan ve yapısı bozulmuş makyaj malzemelerinizi tek tek seçip çöpe atmalısınız. Bu hareket cildinizin sağlığı için de oldukça önemli.

Eski Kozmetik ve Kişisel Temizlik Ürünleri

Diş fırçası kabında ihtiyacınızdan fazla diş fırçası duruyorsa ya da halihazırda kullandığınız diş fırçası eskimişse ondan bir an önce kurtulmalısınız.

Bunun yanı sıra dibinde az miktarda kalmış olan ya da ziyan olmasın diye kenarda beklettiğiniz diğer kozmetik ve kişisel temizlik ürünlerinizle de artık vedalaşmanın vakti gelmiş olabilir.

Eski Dergiler ve Gazeteler

Size ilham verebilecek dergilerin ya da sizin için önemi olan haberlerin bulunduğu gazetelerin dışındaki basılı ürünler de evinizde yalnızca karmaşa ve düzensizlik yaratır. Bu nedenle evinizde bulunan gazeteliğinizdeki tüm dergi ve gazeteleri inceleyip gereksiz olanları geri dönüşüme göndermelisiniz.

Çalışmayan Elektronik Cihazlar ve Kablolar

Evinizdeki, çağın gerisinde kalmış kablolarla ve artık çalışmayan elektronik cihazlarla dolu olan kutuyu da bu temizlik işlemi sırasında ortaya çıkarmalısınız. Gerçekten kullanma ya da yenileme ihtimaliniz olmayan aletleri bir an önce yok edebilirsiniz. Eğer içlerinde nostaljik değeri olduğu için saklamayı düşündüğünüz ve gerçekten değerli olan parçalar varsa bunları başka ürünlerle birlikte ayrı bir kutunun içerisine depolamalısınız.

#CleanTok'a hoş geldiniz!

Tiktok'ta temizliğin adresi. TemizSözlük tarafından getirildi.

Keşfet
TemizSözlük
Sarı eldivenli bir kişinin ocak temizliği yaptığı bir video gösteren akıllı telefon ekranı.

Sıkça Sorulan Sorular

  • KonMari Metoduna Göre Giysiler Nasıl Düzenlenir?

    KonMari Metodu'na göre kıyafetlerinizle aranızdaki duygusal bağı sonlandırmanız gerekiyor. Aksi takdirde belki de bir daha hiç giyemeyeceğiniz kıyafetler, sizi hayat boyu kendilerine esir edebiliyor. Kıyafetlerinizi bir araya toplayın ve giymediklerinizi bir kenara ayırın. Bir kısmını satabilir veya ihtiyaç sahiplerine bağışlayabilirsiniz. Ardından dolabınızda durmasını istediğiniz kıyafetleri Marie Kondo'nun dikey katlama yöntemine uygun olarak katlayın ve çekmece içlerine düzenli bir şekilde yerleştirin. Bu aşamada açıktan koyu renkli olana veya kalından inceye giden bir düzen oluşturarak daha estetik bir görünüm elde edebilirsiniz.
  • Evdeki Fazla Eşyalardan Kurtulmanın Kolay Yolu Nedir?

    Evinizde mümkün olduğunca fazla depolama alanı yaratarak, şimdi olmasa da, uzun vadede kullanacağınız eşyaları buralara koyup elinizin altından kaldırın. Plastik saklama kaplarını ya da ayakkabı kutularını, etrafta en çok kalabalık yapan ve dağınık görüntü oluşturan çorap ve tokaları saklamak için kullanın. Arkadaşlarınızdan ödünç aldığınız ve geri vermeyi unuttuğunuz kitap, kıyafet ve aksesuar gibi parçaları da, günü geldiğinde her birine iade etmek üzere bir kolinin içine koyun.
  • Küçük Mutfak Dolapları İçin Çözüm Önerileri Nelerdir?

    Küçük mutfak dolaplarınızı daha işlevsel hale getirmek için basit tadilatlar yapabilirsiniz. Mesela size yetmeyen çekmeceleri iptal edip kapaklı dolap haline getirerek işe başlamak mümkün. Menteşeli dolap kapakları açıldığında alanınızı daraltıyorsa akordeon sisteme geçebilirsiniz.

Bu makale yardımcı oldu mu?

Anket

Covid – 19 pandemi dönemindeki hayat tarzınız ,kıyafetlerinizden çıkarmaya çalıştığınız leke türlerini etkiledi mi ?

0 Oy Kullanıldı