Fayans Boyama Nasıl Yapılır? Hangi Boya İle Boyanır?
Eski fayanslarınızı yenilemek istiyor, fakat nasıl yapacağınızı bilmiyor musunuz? O halde evde fayans boyama yöntemleri için yazının devamını okuyun.
Banyo ve mutfaklarda sıklıkla kullanılan fayanslar, zamanla eski ve rahatsız edici bir görünüme kavuşur. Böyle durumlarda fayansları değiştirmek yerine, birkaç basit püf noktasına dikkat ederek fayans boyama işlemi yapabilir ve evinizi güzelleştirebilirsiniz. Fayans boyama, özellikle eskiyen fayansları daha iyi bir görünüme kavuşturmak ve bulunan alanı daha ferah göstermek amacıyla kullanılan bir yöntemdir. Fayans boyası uygulama teknikleri ile hem fayansların ömrünü uzatabilir, hem de daha taze bir görünüme kavuşabilirsiniz. Bu yazımızda, ''Fayans hangi boya ile boyanır, fayans boyası nasıl yapılır?'' sorularının cevaplarını sizlerle paylaşıyoruz.
Fayans temizliği için kullanabileceğiniz en etkili ürün, Cif Konsantre Kapsüldür. Evde cif konsantre kapsül yapımına göz atarak kendi temizlik ürünlerinizi hazırlayabilirsiniz.
Fayans Boyama Nasıl Yapılır?
Evde fayans boyama işlemi, yüzey hazırlığı, boyama alanlarına önlem alma, onarım, astarlama ve boyama aşamalarından oluşur.
- ✦
Yüzey hazırlığı
Fayans boyama işlemine geçmeden önce, çalışma alanı mutlaka temizlenmelidir. Bunun için boyanın damlayabileceği eşyaları ortamdan uzaklaştırın. Daha sonra fayansları kir ve lekelerden arındırmak için temizleme işlemine geçin. Fayansları ılık suyla yıkayabilir veya nemli bez yardımıyla her köşesini dikkatlice silebilirsiniz. Fayanslar kuruduktan sonra diğer adımları takip edebilirsiniz.
- ✦
Zımpara ve onarım
Fayanslarda çatlak varsa, bu boşlukları mutlaka derz ile doldurarak sertleşmesini bekleyin. Her taraf eksiksiz hale getirildiğinde, fayans yüzeyini zımparalayın. Zımparalama işleminden sonra yüzeyi ıslak bezle silin ve tozlardan arındırın. Fayans kenarındaki boyanmayacak alanlara mutlaka bant yapıştırarak maskeleyin. Dolap ve mutfak tezgahı gibi alanlara eski bir bez veya gazete serin.
- ✦
Boyama
Fayans boyası uygulama tekniklerini tamamladıktan sonra, boyama işlemine geçebilirsiniz. İlk aşamada fayanslara astar sürün ve kurumasını bekleyin. Bu işlemi kısa tüylü rulo veya küçük fırçalar ile yapabilirsiniz. İlk kat kuruduktan sonra, ikinci kat boyayı uygulayın. Aşırı miktarda boya kullanmaktan kaçının. Karo yüzeylerde iz bırakmamaya dikkat edin. Gözden kaçırdığınız noktaları tespit ederek son rötuşları yapabilirsiniz. Boyama işleminden sonra fayansların parlak ve daha canlı görünmesini sağlamak için, boya kuruduktan sonra vernik uygulayabilirsiniz. Vernik uygulamasından sonra fayanslara su ve farklı lekelerin gelmemesine çok dikkat edin.
Eskiyen mobilyalarınızı değerlendirmek için de farklı boyama ve zımparalama tekniklerinden faydalanabilirsiniz. Evde eski mobilya boyama başlıklı yazıdan, eşyalarınızı en iyi şekilde değerlendirmek için pratik çözümlere ulaşabilirsiniz.
Fayans Boyamada Hangi Boya Kullanılır?
Fayans boyası nasıl yapılır sorusunun ardından en çok merak edilen bir diğer soru, fayans hangi boya ile boyanırdır. Evde fayans boyama işleminden önce mutlaka astar boya kullanılmalı, 24 saat bekledikten sonra ana boya kullanılmalıdır. Kaliteli bir yüzey elde etmek için, yüzeye güçlü bir şekilde yapışan ve renk pigmentleri bakımından zengin olan bir boya kullanmanız gerekir.
Özel fayans boyası
Özel fayans boyası, fayansın türüne bağlı olarak değişik özelliklere sahiptir. 2 kat uygulanması halinde olumlu sonuçlar verir.
Yağ bazlı boya
Yağ bazlı boya, özellikle neme ve lekelenmelere karşı dayanıklıdır. Farklı renk seçenekleri olan bu boya, astar boyadan sonra kolayca uygulanabilir.
Epoksi boya
Fayans hangi boya ile boyanır sorusu için en çok tercih edilen boya türü, epoksi boyadır. Neme ve günlük aşınmalara karşı direnç gösteren bu boya, özellikle banyo fayansları için idealdir.
Akrilik boya
Akrilik boya, genellikle mutfak fayanslarında tercih edilir. Su ile çok fazla temas etmemesi gerekir. Aksi takdirde aşınmalar görülebilir.
Sprey boya
Sprey boya, kolay uygulaması ile son yıllarda sıklıkla tercih edilir. Fırça veya rulo olmadan kullanılır. Sprey boya önce çalkalanır, ardından uygun bir mesafeden fayanslara sıkılarak boyama işlemi gerçekleştirilir.
Fayans Ne ile Boyanır?
Evde fayans boyamak için, en çok epoksi boya ve yağ bazlı boya tercih edilir. Bu esnada boyanın neme ve suya dayanıklı olması gerekir. Fayans boyama işlemi için; Fayans boyası, astar boya, dolgu macunu, zımpara kağıdı, poliüretan vernik, boya fırçası, yumuşak bez, eldiven ve maske kullanılması önerilir. Tüm malzemeleri hazırladıktan sonra fayans boyası uygulama tekniklerine geçebilirsiniz.
Kendin yap projelerini seviyorsanız, masa düzeninin vazgeçilmezi olan ve davet sofralarında mutlaka olması gereken evde supla yapımına göz atmayı unutmayın.
Fayans Boyanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
- ✦
Banyo ve mutfak, su ve nemin en çok bulunduğu ortamlardır. Bu yüzden fayans boyama işleminde mutlaka suya dayanıklı ve kaliteli boyalar tercih edilmelidir.
- ✦
Epoksi boya ve tiner bazlı yağlı boyalar hem banyo, hem de mutfak fayansları için uygundur.
- ✦
Fayans boyama işleminden en etkili sonucu almak için, fayansların üzeri zımpara ve bez yardımıyla güzelce temizlenmelidir.
- ✦
Fayansların yanı sıra derzlerin bakıma ihtiyacı varsa, öncesinde derzler doldurulmalı, ardından fayans boyama işlemi gerçekleştirilmelidir.
- ✦
Evde fayans boyama işlemine geçmecen önce astar boya uygulanmalı ve en az 24 saat beklenmelidir.
- ✦
Pürüzsüz bir yüzey elde etmek için, fayans boyasının 2 kat uygulanması tavsiye edilir.
- ✦
Mutfak fayansları boyandıktan sonra 3 gün, banyo fayansları boyandıktan sonra ise en az 5 gün boyunca bu alan kullanılmamalı ve fayanslara su gelmemesine dikkat edilmelidir.