Gider Boruları Nasıl Temizlenir?
Banyo ve mutfakta bulunan gider boruları tıkandığında büyük problemlere yol açabilir. En etkili gider borusu temizleme yöntemlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Evlerde kirli suların tahliye edilmesini sağlayan gider borusu, yağ, saç ve sabun artığı gibi maddelerin birleşmesiyle zaman içinde akışkanlığı kaybederek tıkanmalara yol açar. Gider borusunda oluşan bu tıkanmalar, temizlenmediği takdirde evi su basması gibi daha ciddi sorunlara yol açabilir. Tıkanıklık miktarı arttıkça, su tahliye edilemez ve lavaboda birikmeye başlar. Bu durum yalnızca suların yere dökülmesine değil, aynı zamanda istenmeyen kötü kokuların oluşumuna da zemin hazırlar. Gider borusunda oluşan bu tıkanıklığı kısa sürede çözmek için, ''Gider boruları nasıl temizlenir?'' sorusunu sizler için cevapladık ve en pratik çözümleri yazımızda paylaştık. Aşağıdaki yöntemleri uygulayarak banyo ve mutfak gider borusu temizleme sorununu etkili bir şekilde çözebilirsiniz.
Gider borusunda oluşan tıkanıklıklar, özellikle lavabodan yükselen kötü kokular ile kendini gösterir. Kötü kokuların asıl sebebi biriken yağ ve kir gibi maddelerdir. Ayrıca suyun doğru bir şekilde tahliye edilmemesi de kötü koku oluşumuna zemin hazırlar. ''Lavabo kokusu nasıl giderilir?'' başlıklı yazıdan kokuyu gidermek için uygulayabileceğiniz yöntemlere ulaşabilirsiniz.
Gider Boruları Nasıl Temizlenir?
Gider borusu temizleme yöntemlerine geçmeden önce, sorunun neden kaynaklandığını bulmak çok önemlidir. Eğer sorun, lavabo, eviye veya duş teknesinde meydana geliyorsa, problemin asıl kaynağı gider süzgecinde veya sifonda olabilir. Lavabolardaki bataryanın arkasında bir kumanda mekanizması ve süzgeç bulunur. Gider borusu temizleyici yöntemleri denemeden önce, süzgeç çıkarılmalı ve temizlenmelidir. Kumandalı sifon ve süzgeç temizlendikten sonra gider tıkanıklığı sorunu kontrol edilir. Eğer sorun devam ediyorsa, gider borusu temizleme yöntemlerini deneyebilirsiniz.
Lavabo Pompası
Gider borusu nasıl temizlenir sorusu için en çok uygulanan yöntem, lavabo pompası kullanmaktır. Pompanın vereceği basınç sayesinde, tıkanıklıklar genellikle kısa sürede açılır. Lavabo pompası, lavabonun gider kısmını tamamen kapatacak şekilde üzerine konulur. Pompayla birkaç kez bastırılır ve pompa yerinden kaldırılır. Basınç etkisi ile birlikte yemek artıkları ve saç teli gibi maddeler kısa sürede gider borusunda ilerler. Pompalama işlemine başlamadan önce, taşma deliğini nemli bezle kapatın. Pompalama işleminden sonra lavabo giderinden bolca sıcak su akıtın. Sıcak su, gider borusu temizlemek için en etkili yöntemlerden biridir.
Ancak lavabo pompası, özellikle yoğun gider tıkanıklıklarında daha büyük sorunlara yol açabilir. Basınç ile birlikte tıkanıklığa neden olan maddeler sertleşir ve borulara yapışıp kalır. İnatçı tıkanıklıklarda lavabo pompası yerine kimyasal maddeler kullanabilirsiniz.
Kimyasal Maddeler
Gider borusu temizleyici olarak piyasadaki ürünlerden yardım alabilirsiniz. Kimyasal lavabo açıcılar, genellikle natriyum, nitrit gibi katkılar içerir. Uygulama esnasında oluşan duman solunursa, akciğer ve nefes borusunda tıkanıklıklara yol açabilir. Bu yüzden lavabo açıcı kullanılırken mutlaka eldiven ve maske kullanılmalı, varsa odanın camları açık bırakılmalıdır. Gider borusu temizleyiciyi uygulamadan önce, bir litre suyu kaynatın ve hazırda bekletin. Lavabo açıcıyı gidere dikkatlice dökün. Üzerine kaynar suyu boşaltın ve 15 dakika bekleyin. Karışım kaynar su ile reaksiyona girerek gider borusundaki tıkanıklıkları kısa sürede açar. 15 dakikanın ardından musluğu açın ve atık maddelerin tamamen temizlenmesini sağlayın.
Gider borusu temizleme için birçok ürün mevcuttur. Bu ürünleri seçerken, klor içermemesine dikkat edin. Klor içeren maddeler hem sağlık, hem de çevre açısından zararlıdır. Cilt ile temasında yanmalara neden olabilir. Solunması ise ciddi sorunlara yol açabilir.
Doğal Yöntemler
Gider borusu temizleme işlemi için kimyasal madde kullanmak istemiyorsanız, sirke ve karbonattan yardım alabilirsiniz. Lavaboya yarım su bardağı karbonat ve 1 su bardağı sirke dökün. Karbonat köpürmeye başladığında üzerine 1 litre kaynar suyu boşaltın. Birkaç dakika bekledikten sonra, musluğu açarak 2 dakika boyunca su akıtın. Sirke ve karbonat, borulara yapışan maddelerin çözünmesini kolaylaştırır.
Gider Temizleme Teli
Gider boruları nasıl temizlenir diye merak ediyorsanız, gider temizleme teli veya çamaşır askısı kullanabilirsiniz. Gider temizleme telinin uç kısmını hafifçe kıvırın. Bu teli lavabo giderinden içeriye doğru itin ve boruda kalan yabancı maddelere ulaşmayı deneyin. Dikkatli bir şekilde teli hareket ettirin ve sonrasında giderden çıkarın. Gider temizleme teli, özellikle saç teli ve yemek artıklarından kaynaklanan tıkanıklıkları çözme konusunda son derece etkilidir.
Mutfaklarda en sık yaşanan kazalardan biri de yemeğin altını kapatmayı unutmak. Böyle durumlarda ortaya çıkan yanık kokusu, ne yazık ki can sıkıcı sonuçlara sebep olabilir. Bu kötü kokuları gidermek için ne yapmanız gerektiğini bilmiyorsanız, yanık kokusu nasıl giderilir başlıklı yazıdan ilham alabilirsiniz.
Gider borusu temizlemek için şiş gibi uzun çubuklar da kullanılır. Ancak şiş veya farklı bir malzeme kullanırken, boruların delinmemesine çok dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde tıkanıklık açılsa bile gider borusuna ulaşan su delikten sızarak her yerin kirlenmesine sebep olabilir.
Gider borusu temizleme yöntemlerinden hiçbiri işe yaramadıysa, sorun tesisat borularının tümünde olabilir. Bu durumda mutlaka tesisat borularının sökülmesi ve sorunlu hallerde boruların yenisiyle değiştirilmesi gerekir. Bu işlemi kendi başınıza yapamıyorsanız, mutlaka bir tesisatçıdan yardım alın.
Özellikle iş ve ofis gibi ortamlarda yaygın olarak kullanılan sebil, ısıtma ve soğutma sistemiyle oldukça pratiktir. Sebil temizliği nasıl yapılır yazımıza göz atmayı unutmayın.