Kalorifer Peteği Nasıl Boyanır?

Bu yazıda, kalorifer peteği boyama yöntemlerini sizlerle paylaşıyoruz.

Güncellenmiş 25 Haziran 2024

·

Yazar

Okuma Süresi 5 dakika

Kampanyalardan ilk sen haberdar olmak istiyorsan!

Washing dishes Vacuum cleaner Vacuum cleaner
Üye Ol
Laundry Duster Dispenser
Kalorifer Peteği Ev İçi

Kalorifer Peteği Nasıl Boyanır?

Evlerin en önemli ısıtma sistemlerinden biri olan kalorifer petekleri zaman içinde yeniliklerini kaybeder. Bu yazıda, kalorifer peteği boyama yöntemlerini sizlerle paylaşıyoruz.

Kalorifer, evlerin en önemli ısıtma sistemlerinden biridir. Özellikle kış aylarında yaygın olarak kullanılan kalorifer petekleri, genellikle beyaz renge sahiptir. Ancak kullanıma bağlı olarak üzerine bulaşan kir ve lekeler, peteklerin renginin atmasına ve solmasına yol açabilir. Yıllar içinde rengini ve parlaklığını kaybeden eski petek, doğru yöntemlerle boyama yapılarak ilk günkü haline dönüştürülebilir. Kalorifer peteği boyama işlemi, hem peteğin kullanım ömrünü uzatır, hem de üzerindeki pas lekelerini gizlemenize yardımcı olur. Ayrıca evin havasını da değiştirir. 

Kalorifer peteği gibi, masa ve sandalyeler de boyama yöntemiyle yenilenebilir. Eski mobilya boyama yöntemlerine göz atarak evinizdeki eşyaları basit ama etkili adımlarla yenilemenin yollarını öğrenebilirsiniz.

Kalorifer Peteği Boyanır Mı?

Kalorifer peteği boyanır mı sorusu en çok merak edilen sorulardan biridir. Kalorifer peteği, yılda bir kez petek boyası ve fırça kullanılarak boyanabilir. Eski petek boyama işlemi sayesinde yenilenir ve evin modern görünümünü destekler. Ancak boyama işlemi için, kalorifer peteği boyası kullanılması ve eğri fırçalar tercih edilmelidir. Dış yüzeyler küçük rulo yardımıyla boyanabilir ancak rulonun her noktaya ulaşmadığı unutulmamalıdır. Bu yüzden eğri ve ergonomik fırçalar daha doğru bir seçimdir.

Kalorifer Peteği Nasıl Boyanır?

Herkes tarafından merak edilen ''Petek nasıl boyanır, paslanan petekleri boyamak için ne yapmalıyız?'' sorusunu sizler için yanıtlıyoruz. Aşağıdaki adımları takip ederek kalorifer peteği boyası ile peteklerini yepyeni bir hale dönüştürebilirsiniz.

  • Petek boyama işlemi için, önce peteği güzelce temizleyin. Nemli bir bez yardımıyla üzerindeki kir ve tozları temizleyin.

  • Ardından petekleri mikrofiber bez yardımıyla kurulayın. Bu sayede boyayı daha güzel bir şekilde uygulayabilirsiniz.

  • Kullanacağınız zemin fırçasını nemlendirin.

  • Kalorifer boyasını geniş bir kovaya boşaltın. 

  • Kalorifer peteği boyama işlemi için, peteklerin altına muşamba veya eski bir bez serin. Bu sayede yere dökülen boyaların parkeleri kirletmesini öneleyebilirsiniz. 

  • Zemin fırçasını boyaya batırın ve paslanan petekleri boyama işlemi için aşağı yukarı hareketlerle boyayı uygulayın.

  • İlk kat, astar boyası olarak bilinir. İlk kat bittikten sonra, boyanın kuruması için 6 saat beklemeniz gerekir. Tüm peteklere ilk katı uygulayın ve bekleyin.

  • İkinci kat için, kalorifer boyasına fırçanızı batırın ve aynı işlemleri tekrarlayın. 

  • Girintili kısımları eğri zemin fırçası ile, düz kısımları ise rulo fırça yardımıyla boyayabilirsiniz. 

  • Boyama esnasında, boyayı ölçülü bir şekilde alın. Aksi takdirde petek boyama esnasında fazla gelen boya yere dökülecektir.

  • Çok bastırmadan uyguladıktan sonra, peteklerin kuruması için 24 saat bekleyin. 

  • 24 saatin ardından temiz bir fırça alarak verniğe batırın. Verniği aşağı yukarı hareketlerle peteğin her tarafına eşit miktarda uygulayın.

  • Vernik kuruduktan sonra, eski petekleriniz tamamen pastan arınmış ve yenilenmiş olacaktır. 

Kalorifer Peteği Hangi Boya ile Boyanır?

Petek hangi boya ile boyanır diye merak edenler için, doğru boya kullanmanız gerektiğini bir kez daha hatırlatalım. Kalorifer peteği boyanmasında, bu iş için özel hazırlanan radyatör boyası kullanılmalıdır. Radyatör panelleri kullanıldığında aşırı miktarda ısındığı için, boyanın ısıya dayanıklı olması gerekir. Bu yüzden duvar veya ahşap yüzeyler için üretilen boyalar kullanılması önerilmez. Kalorifer boyası veya radyatör boyası olarak bilinen boyalar tercih edilmelidir. Piyasada, kalorifer boyası olarak hem sprey boya, hem de yağ boya seçenekleri karşınıza çıkabilir. Sprey boya daha kolay uygulansa da, daha fazla titizlik gerektirir. Bu işlemi ilk kez uygulayacaksanız, yağlı boya kullanmanız daha doğru olur. 

Kalorifer peteği boyası, mutlaka kaliteli olmalıdır. Bu sayede kaloriferler daha temiz görünür ve uzun süre dayanır. Aksi takdirde ısının etkisiyle boya bozulur ve petekler kısa sürede tekrardan paslanabilir. Boyama işleminin verimli sonuç vermesi için, kalorifer peteğinin yüzeyi mutlaka temizlenmeli ve kirlerden arındırılmalıdır. 

Kalorifer Peteği Yağlı Boya ile Boyanır mı?

Paslanan petekleri boyamak için, kalorifer peteği boyası kullanılmalıdır. Radyatör boyaları, yağlı boya olarak da satışa sunulur. Bu yüzden boyayı satın alırken, kalorifer peteği boyayacağınızı söylemeniz ve verilen seçenekleri değerlendirmeniz daha doğru olur. Kalorifer boyasının yanında fırça ve vernik almayı da unutmayın.

Sprey Boya ile Kalorifer Boyanır mı?

Kalorifer boyası, sprey boya formunda da satışa sunulur. Sprey boya, temizlenen peteğe ne çok yakın, ne de çok uzak olacak şekilde uygulanmalıdır. Doğrudan peteğe sıkılarak uygulanan sprey boya, aslında petek boyama işlemini kolaylaştırır. Ancak ilk kez uygulanacaksa, eliniz alışana kadar zorlanabilirsiniz. Kalorifer peteği boyanma işlemi sprey boya ile yapılacaksa, sprey boya tek noktada tutulmamalı, boyanacak yüzeye doğru aşağı yukarı hareketlerle uygulanmalıdır. Eğer aşağı yukarı şeklinde uygulanıyorsa, el hareketleri sağ-sol yapmamalıdır. 

Silikonlu Boya ile Petek Boyanır Mı?

Kalorifer boyası, yağlı boya ve sprey boya şeklinde satışa sunulur. Ancak büyük marketlerde silikonlu boya da bulabilirsiniz. Bu noktada önemli olan alacağınız boyanın kalorifer ısısına dayanıklı olup olmadığıdır. Bu yüzden silikonlu boyayı almadan önce, mutlaka bilirkişilere danışın ve boyanın özelliklerini inceleyin. Eğer boya ısıya dayanıklı değilse, kesinlikle tercih etmeyin.

Boya yapmak başlı başına zor bir iştir. Ancak bazı püf noktalarına dikkat ederek hem boyama, hem de temizlik aşamalarını kolaylaştırabilirsiniz. Evde boya yöntemlerine göz atarak ustaların tavsiye ettiği tüyoları öğrenebilirsiniz.

Kalorifer Petekleri Boyarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kalorifer peteği boyanması için dikkat etmeniz gerekenler şunlardır;

  • Mutlaka kalorifere uygun boya seçilmeli ve mümkünse kaliteli markalar kullanılmalıdır. Kalorifer boyasının ısıya dayanıklı olmasına dikkat edilmelidir.

  • Boyama işleminden önce, petekler toz ve kirlerden arındırılmalıdır. Aksi takdirde uygulama esnasında lekeler daha fazla yayılır ve beyaz rengin değişmesine sebep olabilir.

  • Boyanın akması durumuna karşı fayans ve parkeleri korumak için önlemek almak gerekir. Mutlaka muşamba veya kullanılmayan bez gibi bir nesne ile zemin örtülmeli ve kapatılmalıdır.

  • Kalorifer peteğinin doğru bir şekilde boyanması için, fırça ve rulo seçimi doğru yapılmalıdır. Büyük fırçalar yerine eğri zemin fırçaları tercih edilebilir. 

  • Boyanın taşarak dökülmesini önlemek amacıyla bir kaba boşaltılması önerilir. Kap, muşambanın üzerinde tutulmalıdır.

  • Boyama esnasında fırça boyaya dikkatlice batırılmalı ve fazlası sıyrılarak alınmalıdır. 

Döküm Kalorifer Peteği Boyama

Döküm kalorifer peteği, paslanmalara karşı daha dayanıklıdır. Ancak kullanılacak boya klasik peteklere göre daha farklı olabilir. Bu yüzden boya satın alırken, peteğin döküm olduğu hakkında bilgi verilmeli ve doğru boya seçimi yapılmalıdır. 

Banyo Kalorifer Peteği Boyama

Banyo kalorifer peteği boyası, aynı şekilde uygulanır. Ancak banyoda su kullanımı ve nem yoğun olduğu için, boyanın kuruması daha zor olabilir. Bu yüzden mümkünse, banyo kaloriferi boyandıktan sonra, en az 5 saat boyunca banyo kullanılmamalı, kapı ve pencereler açık bırakılmalıdır. Nem oluşumunu önlemek için, boya tamamen kuruyana kadar duş alınmaması önerilir. Peteklerin üzerine su gelmemesine de çok dikkat etmek gerekir.

Eski Kalorifer Peteği Boyama

Eski kalorifer peteği boyama işlemi yukarıda anlattığımız gibi yağlı boya veya sprey boya ile yapılabilir. Paslı yüzeylerin pastan arınması için, boya en az iki kat uygulanmalı ve üzerine vernik atılarak koruma sağlanmalıdır. Eğer iki kat atmanıza rağmen paslar hala duruyorsa, boya kuruduktan sonra bir kat daha uygulayabilirsiniz.

#CleanTok'a hoş geldiniz!

Tiktok'ta temizliğin adresi. TemizSözlük tarafından getirildi.

Keşfet
TemizSözlük
Sarı eldivenli bir kişinin ocak temizliği yaptığı bir video gösteren akıllı telefon ekranı.

Bu makale yardımcı oldu mu?

Anket

Covid – 19 pandemi dönemindeki hayat tarzınız ,kıyafetlerinizden çıkarmaya çalıştığınız leke türlerini etkiledi mi ?

0 Oy Kullanıldı