Yağdanlık Nasıl Temizlenir?
Mutfaklarda sıklıkla kullanılan ve önemli işlevlere sahip olan yağdanlık nasıl temizlenir sorusu için en etkili temizlik önerilerine buradan ulaşabilirsiniz.
Yağdanlık, mutfaklarda kolaylık sağlayan eşyalardan biridir. Yağların doğru bir şekilde saklanmasını sağlayan bu ürünler, düzenli aralıklarla temizlenmelidir. Ancak yağ dolu bir şişeyi temizlemek, kimi zaman çok uğraştırıcı görülebilir. Ne kadar temizlemeye çalışırsanız çalışın inatla yapışan yağ lekeleri, canınızı sıkabilir. Yine de doğru yöntemleri kullanarak yağdanlıkları kolay bir şekilde temizlemek mümkün. Özellikle elinizin altında pirinç veya nohut gibi tamamen doğal ürünler varsa, yağdanlıkları hiç zorlanmadan tertemiz yapabilirsiniz. Bu yazıda yağdanlık temizliği nasıl yapılır sorusu için evde uygulayabileceğiniz tüm yöntemleri sizlerle paylaşıyoruz.
Yağ lekeleri yalnızca yağdanlıkla veya mutfak tezgahı ile sınırlı değildir. Özellikle yemek pişirme esnasında etrafa sıçrayan yağlar, mutfak dolaplarında sarı renkli kalıcı izlere sebep olabilir. Mutfak dolaplarındaki yağ temizliği başlıklı yazımıza göz atarak en etkili yöntemleri öğrenebilir ve mutfak dolaplarınızı tertemiz yapabilirsiniz.
Yağdanlık Temizleme Yöntemleri Nelerdir?
- ✦
Pirinç ve su ile temizleme
Yağdanlık temizliği için en çok kullanılan yöntemlerin başında pirinç gelir. Tanecikli yapısıyla yağdanlık camına yapışan tüm lekeleri çıkaran pirinç, işinizi büyük ölçüde kolaylaştırır. Temizleme işlemine başlamak için yarım bardak su, bir yemek kaşığı pirinç ve az miktarda bulaşık deterjanını karıştırın. Hazırladığınız karışımı huni yardımıyla yağdanlığın içerisine aktarın. Yağdanlığın kapağı varsa mutlaka kapatın. Eğer yoksa parmağınızla ağız kısmını kapatabilirsiniz. Yağdanlığı elinizle tutarak güzelce karıştırın ve pirincin her tarafa değmesini sağlayın. Ardından içindeki karışımı dökün ve bol su ile durulayın.
- ✦
Limonla temizleme
Yağdanlığı bulaşık deterjanı ve sünger ile güzelce yıkayın ve durulayın. Ardından içerisine temiz su doldurun. Bir adet limonu yağdanlığın içerisine sıkın ve şişenin ağız kısmını tamamen kapatarak 1 gece dinlendirin. Ertesi gün içindeki suyu boşaltın ve bol suyla tekrardan durulayın. Limon, sirke ve yağ kalıntılarını yok edecektir.
- ✦
Fırça ile temizleme
Dar bir ağza sahip olan yağdanlık temizliğinde iç kısımların temizlenmesi zor gibi görünse de, tamamen bu amaçla üretilen fırçalar mevcuttur. Yağdanlığın içerisine az miktarda su ve bulaşık deterjanı doldurun. İnce uçlu fırçayı yağdanlığın içerisine alın ve her tarafını ovalayın. Ovalama işlemi sona erdikten sonra birkaç kez sudan geçirin. Yağdanlığın tertemiz olduğunu anlamak için, içerisine aldığınız suyun köpüklerden arınmasını bekleyin.
- ✦
Deniz tuzu ile temizleme
Tuz, tanecikli yapısıyla inatçı yağ lekelerinin üstesinden gelir. Yağdanlığın içerisine deniz tuzu veya kaya tuzu ekleyin. Üzerine bir miktar su ilave edip şişeyi güzelce çalkalayın. Ardından içindeki karışımı döküp suyun altında durulayın. Durulama işleminden sonra yağdanlığı kurutmayı unutmayın.
- ✦
Telve ile temizleme
Cam yağdanlık nasıl temizlenir diye merak edenler için önerebileceğimiz diğer yöntem kahve telvesidir. Bunun için ilk olarak yağdanlığın içini ve dışını bulaşık deterjanı ile temizleyin. Ardından bir fincan kahve içip dibinde kalan telveleri suyla karıştırın ve yağdanlığın içerisine aktarın. Yağdanlığı güzelce çalkalayarak yağ kalıntılarının gitmesini sağlayın. Daha sonra su ile durulayabilirsiniz.
- ✦
Yağ çözücü ile temizleme
Cam yağdanlık temizleme işlemi sırasında yağdanlıktan bir türlü çıkmayan yağ lekeleri için profesyonel bir üründen yardım alabilirsiniz. Temizleme işlemi için Cif Yağ Çözücü Spreyi yağdanlığın içerisine sıkın ve 5 dakika bekleyin. Ardından üzerine bir miktar su ekleyerek çalkalayın. Varsa fırça yardımıyla yağ çözücünün tüm yüzeye ulaşmasını sağlayın. Temizleme işleminin ardından bol suyla durulayın.
Yağ lekelerinin ne kadar can sıkıcı olduğunu hepimiz biliyoruz. Özellikle kızartma esnasında her tarafa sıçrayan yağlar, mutfağınızın kısa sürede kirlenmesine sebep olabilir. Böyle durumlarla başa çıkmak için kızartma sonrası mutfak temizliği nasıl yapılır yazımıza göz atarak basit ipuçlarını öğrenebilir ve kızartma kokusundan eser kalmamasını sağlayabilirsiniz.
Yağdanlık İçi Nasıl Temizlenir?
Yağdanlık içi nasıl temizlenir sorusu kullanıcılar tarafından merak konusudur. Yağdanlığın iç kısmı, temizlemesi en zor olan bölümdür. Genellikle dar bir ağza sahip olan yağdanlığın içini temizlemek için, içerisine su ve bulaşık deterjanı doldurun. Yağdanlığı kapak ile kapatın ve güçlü bir şekilde çalkalayın. Bu işlemi tamamen temizlendiğinden emin olana kadar uygulayın. Son olarak yağdanlığı durulayın ve kurumaya bırakın.
Yağdanlık Dışı Nasıl Temizlenir?
Yağdanlığın dışını temizlemek için, dış kısma yağ sökücü sıkın ve 5 dakika bekleyin. Ardından bulaşık süngerine bir miktar bulaşık deterjanı alın ve yağdanlığın dışını köpürene kadar ovalayın. Bol sudan geçirin ve kuruması için kenara alın.
Yağdanlık Makinede Yıkanır mı?
Yağdanlık makinede yıkamaya uygundur ancak makineye atmadan önce bazı işlemlerden geçirilmesi gerekir. Yağdanlık temizliği için, yağdanlığı bulaşık deterjanı ve ılık suyla ovalayıp sudan geçirin. Ardından bulaşık makinesinin rafına ağzı aşağı bakacak şekilde dik konumda yerleştirin. Bulaşık makinesini hızlı programda çalıştırın. Yüksek sıcaklık ve bulaşık makinesi tableti sayesinde yağdanlıktaki tüm lekelerden kurtulabilirsiniz.
Yağdanlık ile benzer bir yapıya sahip olan cam şişe temizliği yöntemlerine göz atmayı unutmayın.
Yağdanlık Temizlerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Yağdanlık temizlerken türüne dikkat etmek gerekir. Eğer yağdanlık plastikse, bulaşık makinesinde yıkamaya uygun değildir. Bu durumda daha doğal temizleyicilerden yardım almanız gerekir. Plastik yağdanlığa bir miktar su, bulaşık deterjanı ve 1 yemek kaşığı nohut ile doldurun. Ağız kısmını kapatarak yağdanlığı çalkalayın. Nohut, ulaşılması zor olan yağ lekelerini kısa sürede çıkarır. Bu işlemin ardından yağdanlığı sudan geçirebilirsiniz. Eğer yağdanlık camsa, cam şişenin içine nohut gibi büyük malzemeler atılmamalıdır. Aksi takdirde taneler camın kırılmasına sebep olabilir.
Yağdanlığı temizleme işlemi kadar kurutması da önemlidir. Kurutmadan içerisine yağ eklerseniz, hem yağınız sulanır, hem de yemeklerin lezzetini etkiler. Özellikle kızartma yaparken yağınız her yere sıçrıyorsa yağdanlığın içerisine su kaçmış olma ihtimali yüksektir. Yağdanlığı verilen yöntemlerle temizledikten sonra, bulaşıklığa dik bir konumda yerleştirmeniz ve tüm sularının akmasını beklemeniz gerekir. 1 gece beklettikten sonra tamamen kuruyan yağdanlığı tekrardan kullanmaya başlayabilirsiniz. Ancak hemen kullanmanız gerekiyorsa, bir fırçanın ucuna kağıt havlu sarabilir ve bu fırçayı yağdanlığın ağız kısmından geçirerek içini kurulamak amacıyla kullanabilirsiniz.