Peluş Halı Nasıl Yıkanır?

Hem estetik görünümü, hem de sıcaklığıyla çok sevilen peluş halıları temizleme yöntemlerine göz atın.

Güncellenmiş 1 Nisan 2024

·

Yazar

Okuma Süresi 5 dakika

Kampanyalardan ilk sen haberdar olmak istiyorsan!

Washing dishes Vacuum cleaner Vacuum cleaner
Üye Ol
Laundry Duster Dispenser
Halı temizleyen bir kişinin kullandığı profesyonel buharlı halı temizleme makinesi. TemizSözlük

Peluş Halı Nasıl Yıkanır?

Evlerde dekoratif amaçla kullanılan peluş halı nasıl yıkanır? Hem estetik görünümü, hem de sıcaklığıyla çok sevilen peluş halıları temizleme yöntemlerine göz atın.

Peluş halılar, evin sıcaklığını ve konforunu artıran eşyalardan biridir. Dekoratif olarak da sık sık karşımıza çıkan bu halılar, kirleri ve tozları içine çektiği için temizlenmesi zahmetli görünebilir. Peluş halıların uzun ömürlü olmasını ve temiz kalmasını sağlamak için mutlaka doğru temizlik yöntemleri uygulanmalıdır. Peluş halı nasıl temizlenir sorusu için hem elde yıkama, hem de makinede yıkama yöntemlerini yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Kıyafet, halı ve koltuk gibi alanlara bulaşan zorlu lekeler, kimi zaman tüm moralinizin bozulmasına yol açabilir. Tam da bu yüzden inatçılığıyla bilinen kırmızı şarap lekesi nasıl çıkar, oje lekesi nasıl çıkar ve meyve suyu lekesi nasıl çıkar gibi en çok merak edilen lekelere karşı uygulayabileceğiniz yöntemleri sizlerle paylaşıyoruz. 

Peluş Halı Makinede Nasıl Yıkanır?

Peluş halı yıkama işlemi için, makinede yıkamaya uygunsa peluş halıyı çamaşır makinesine alın. Deterjan gözüne sıvı veya toz deterjan koyun. Makinede peluş halı yıkama esnasında hassas veya elde yıkama programını seçerek peluş halınızı yıkayabilirsiniz. Talimatta yazan su sıcaklığını mutlaka göz önünde bulundurun. 

Peluş halıyı yıkarken kullanacağınız deterjan çok önemlidir. Özellikle halının rengine göre uygun olan deterjanı seçin. Omo Sıvı Deterjan halıdaki ulaşılması zor olan lekelere nüfuz eder ve ilk günkü parlaklığını korumasına yardımcı olur. Omo sıvı deterjanın beyazlar için, renkliler için veya siyahlar için olanını halı rengine göre seçebilirsiniz.

Peluş Halı Yıkama Adımları

Peluş halı yıkama yöntemleri için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

  • Tozu temizleyin

Peluş halı nasıl temizlenir sorusuna geçmeden önce, halının partikülleri arasına karışan tozları temizlemeniz gerekir. Bunun için peluş halıyı silkeleyebilir veya elektrik süpürge kullanarak halıda biriken tozları çekebilirsiniz.

  • Leke kontrolü

Peluş halı, tüylü yapısı sayesinde küçük kir ve lekeleri saklar. Halıyı yıkamadan önce üzerinde leke olup olmadığını kontrol edin. Eğer halıda lekeler varsa, lekeli bölgenin üzerine Omo Domestos Sıvı Leke Çıkarıcı uygulayın. Bu sayede yıkama esnasında lekeler daha çabuk temizlenecektir.

  • Elde yıkama

Eğer peluş halınız küçükse veya kullanıcı talimatında makineye uygun olmadığı yazıyorsa, elde yıkamayı düşünebilirsiniz. Bunun için geniş bir kabı sıcak su ile doldurun. Suyun içerisine bir kapak Omo Domestos Leke Çıkarıcı dökün. Peluş halıyı suyun içerisine alarak su ılıyana kadar bekletin. Ardından temiz bir sünger yardımıyla halının üzerinde partikülleri nazikçe ovalayın. Tüm halıyı köpürttükten sonra, ılık sudan geçerek durulayın. Fazla suyunu elinizle veya makinedeki sıkma programını kullanarak sıkın ve kuruması için askıya asın. 

  • Çamaşır sodası ile temizleme

Peluş halıdaki lekeleri doğal yöntemlerle çıkarmak için, halıyı ılık suyla ıslatın. Bir sprey şişesine 1 fincan çamaşır sodası ve 1 litre ılık su koyun. Karışımı güzelce çalkalayın ve lekeli bölgelere sıkın. 30 dakika bekledikten sonra süngerin yumuşak kısmı ile lekeli bölgeyi nazikçe ovalayın. Leke tamamen çıktığında nemli temiz bezle bölgeyi tekrardan silin. Halının içinde hiç su kalmamasına dikkat edin. Halı yıkama makinesi veya tahta parçasıyla fazla suyunu çektirebilirsiniz.

Peluş Halı Hangi Programda Yıkanır?

Peluş halı nasıl yıkanır sorusunda belirttiğimiz gibi kullanıcı talimatlarında aksi belirtilmiyorsa, peluş halı makinede yıkamaya uygundur. Ancak makinede hassas veya yumuşak programlar seçilmelidir. Ayrıca sıkma sayının çok yüksek olmamasına dikkat etmeniz gerekir. Aksi takdirde halının partikülleri zarar görebilir ve yıpranabilir. Peluş halınız çok hassas bir yapıdaysa veya çamaşır makinesinde yıkamak istemiyorsanız, halı yıkamaya vererek temizlenmesini sağlayabilirsiniz. Peluş halılar, kirlenmelere bağlı olarak 3 ile 6 ay arasında yıkanabilir. Özellikle peluş halılar çok tozlu bir ortamda bulunuyorsa, 3 ayda bir yıkanması ve düzenli aralıklarla tozların süpürülmesi gerekir. Peluş halı yapısı itibariyle tozları çok iyi bir şekilde saklar. Bu yüzden düzenli temizliğin yapılması hijyen açısından önemlidir.

Peluş Halı Yıkarken Dikkat Etmeniz Gerekenler Nelerdir?

  • Peluş halıyı yıkamadan önce mutlaka kullanıcı talimatlarını okuyun. Halının alt kısmında bulunan etikette, halının makinede yıkamaya uygun olup olmadığı ve hangi yıkama programını tercih etmeniz gerektiğini belirtir. 

  • Halıları yıkamadan önce üzerindeki toz ve kirleri arındırmak önemlidir. Aksi takdirde toz ve kirler çamaşır makinesinin filtresini tıkayarak performansını düşürür.

  • Peluş halınızı çamaşır makinesinde yıkarken varsa hassas programı seçin. Peluş halıyı tek parça olarak yıkayın. Makinenin kapasitesinin %80'ini aşmamaya çok dikkat edin. Kıyafetlerini peluş halı ile birlikte yıkamayın. Aksi takdirde kıyafetlerinde tüylenmeler oluşabilir.

  • Peluş halıyı yıkarken ağartıcı içermeyen hafif deterjanlar kullanın. Hafif ve kaliteli deterjanlar, peluştaki tüylerin temizlenmesine ve canlı kalmasına yardımcı olur. 

  • Peluş halıyı yıkadıktan sonra doğru bir şekilde kurutmaya özen gösterin. Peluş halıyı tamamen kurumadan yere sermek, kötü koku oluşumuna sebebiyet verir. Böyle durumlarda kötü kokulardan kurtulmak için halınızı tekrar tekrar yıkamanız gerekebilir.

Halılar yün, akrilik, ipek, polyester gibi farklı malzemelerden üretilir. Tüm malzemeler için temizleme yöntemleri değişiklik gösterir. En etkili temizlik ipuçları için, evde halı nasıl dezenfekte edilir yazımızdan yararlanabilirsiniz.

Peluş Halı Nasıl Kurutulur?

Makinada peluş halı yıkama işlemi sonrasında kurutma aşamasında geçebilirsiniz. Peluş halılar, genellikle doğal yöntemlerle kurutulur. Eğer kurutma makinesine atılacaksa, düşük devir tercih edilmelidir. Yüksek sıcaklıklar, halının tüylerinin zarar görmesine yol açabilir. Bu yüzden yıkama işleminden sonra peluş halı birkaç kez silkelenmeli, ardından güneş gören bir yerde askıya asılmalıdır. Dilerseniz, kurutmalığa asarak da kurumasını sağlayabilirsiniz. Peluş halıyı astıktan sonra elinizle tüylerini tek bir yöne doğru çevirmeyi unutmayın. Kuruduktan sonra tüylerine yön vermek daha zor olacaktır.

#CleanTok'a hoş geldiniz!

Tiktok'ta temizliğin adresi. TemizSözlük tarafından getirildi.

Keşfet
TemizSözlük
Sarı eldivenli bir kişinin ocak temizliği yaptığı bir video gösteren akıllı telefon ekranı.

Bu makale yardımcı oldu mu?