Bayram Temizliği Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler
Tatlı telaşlarımızdan biri olan evde bayram temizliği nasıl yapılır, bayram temizliğine nereden başlanır sorularınızı sizler için cevapladık. Adım adım bayram temizliği için sizi böyle alalım.
Bayramlar, yılın en sevilen dönemleridir. Aile, akraba ve arkadaşları bir araya getiren, kalabalık sofralar kurulmasına vesile olan bayramlar, tatlısıyla tuzlusuyla, yemeğiyle temizliğiyle hepimiz için çok çok önemli. Hal böyle olunca hem Ramazan bayramı, hem de Kurban bayramı için yaptığımız hazırlıklar günler öncesinden başlıyor. Üstelik bu hazırlıklar sarmaların sarılması ve baklavanın açılmasıyla da sınırlı değil. Bayram denildiğinde aklımıza hemen dip köşe temizlik yapmak geliyor. Ancak bu detaylı temizliğe nereden başlayacağımıza bir türlü karar veremiyoruz. Tam da bu yüzden, evde bayram temizliği nasıl yapılır, ev temizliği sırası nasıl olmalı gibi merak ettiğiniz soruları yanıtladık.
Bayram temizliğine geçmeden önce, Ramazan ayında da bazı hazırlıklar yapmanız gerektiğini unutmayın. Ramazan için hazırlık nasıl yapılır başlıklı yazıya göz atarak en etkili yöntemleri öğrenebilirsiniz.
Evde Bayram Temizliği Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Dağınıklığı Toplayın
Bayram temizliğine nereden başlanır diye merak ediyorsanız, ilk adım olarak dağınıklıkları toplayın. Etrafa dağılan kıyafetleri kirli sepetine, masa ve tezgahtaki bardakları ise bulaşık makinesine yerleştirin. Etraftaki dağınıklığı topladığınızda, işinizi daha rahat bir şekilde yapabilirsiniz. Eğer bayram için herhangi bir yere gitmeyi planlıyorsanız, kıyafetleri ütületip bavulunuza kaldırın.
Gereksiz Eşyaları Atın
Evde bayram temizliği yaparken, aslında gereksiz eşyalardan kurtulmak için de doğru zamandır. Kullanmadığınız kıyafetleri, gözünüze fazla gelen veya atmayı düşündüğünüz her şeyi bir torbaya toplayın. Kullanmadığınız eşyaları ayırarak ihtiyaç sahiplerine dağıtabilirsiniz. Gereksiz eşyaları ayırdıktan sonra, evinizin daha sakin ve modern bir görünüme kavuştuğunu fark edebilirsiniz.
Yerleri Temizleyin
Ev temizliği sırasında üçüncü adım yerleri güzelce süpürüp silmektir. Halıların üzerini süpürdükten sonra kaldırıp tekrar süpürgeyi açın. Mümkünse koltukların altı, şifonyer ve dolap araları gibi unuttuğunuz alanları da süpürüp silin. Süpürme işleminden sonra camları açarak evinizi havalandırın.
Camları Silin
Evde bayram temizliği yaparken yerlerin ardından sıra camlara gelir. Camların her köşesini uygun bir temizleyici ve mikrofiber bez yardımıyla silip kurulayın. Temizlik işlemini kolaylaştırmak için cam bezi veya mıknatıslı cam temizleyicisi kullanabilirsiniz.
Evinizde kedi, köpek veya kuş gibi evcil hayvanınız varsa, kokularla başınız dertte olabilir. Kötü kokular, ev ne kadar temiz olursa olsun istenmeyen durumlara yol açabilir. Evde evcil hayvan kokusu nasıl giderilir yazısına göz atarak kötü kokulara karşı uygulayabileceğiniz en etkili yöntemleri öğrenebilirsiniz.
Mutfak Temizliğine Başlayın
Bayram temizliği sıralamasında mutfak en önemli adımlardan biridir. Mutfak dolaplarını boşaltıp içlerini güzelce temizleyin ve kurulayın. Ardından tencere ve tabakları dolaplara yerleştirin. Kirli eşyaları makineye yerleştirdikten sonra makineyi çalıştırın. Duvarları, ocağı, fırını ve beyaz eşyaların dışını güzelce silin.
Banyo ve Tuvaleti Temizleyin
Evde bayram temizliği nasıl yapılır sorusunu cevaplarken, sıradaki adım banyo ve tuvalettir. Banyo fayanslarını uygun bir ürünle temizleyin. Ardından küvet, duşakabin ve klozet temizliğini yapın. Temizlik aşamasında Cif Banyo Spreyinden yardım alabilirsiniz. Banyo ve tuvalet temizliği tamamlandığında, bu alana kokulu mum yerleştirin ve misafirler için temiz havlu çıkarın.
Nevresimleri Değiştirin
Bayram temizliğinde yeni bir başlangıç yapmak için, yatak odanızda da değişiklikler yapmanız gerekir. Nevresim takımını, yastık kılıfını, yorgan kılıflarını değiştirin. Kullandığınız çarşafları makinede yıkayıp kurulayın ve ütüleyerek kaldırın. Yatılı misafiriniz varsa, misafir çarşaflarını da yıkayıp ütülemeyi unutmayın.
Perdeleri Yıkayın
Evde bayram temizliği yaparken unutulmaması gereken bir diğer nokta, perde ve tüllerdir. Sararan tülleri çamaşır sodası ile yıkayın. Varsa fon perdelerinizi de uygun ayarda yıkayın ve asarak kurumalarını sağlayın.
Son Dokunuşlar
Bayram temizliği bittikten sonra, ufak dekoratif dokunuşlar yapabilirsiniz. Oturma odasına tablo asmak, yemek masasına taze çiçekler yerleştirmek, odalara oda kokusu koymak gibi basit ama etkili dokunuşlarla evinizi tertemiz yapabilirsiniz.
Ramazan Bayramına geçmeden önce bolluğun ve bereketin ayı olan Ramazan ayında da bazı noktalara dikkat etmek gerekir. İftar sofrası nasıl hazırlanır başlıklı yazıdan, kalabalık sofralar için yapabileceğiniz hazırlıkların tümüne ulaşabilirsiniz.
Bayram Temizliği Kaç Gün Sürer?
Bayram temizliği, günlük temizliğe göre daha detaylı işlemleri kapsar. Bu yüzden bayram temizliği için bir gün yeterli olmayabilir. Kendinizi çok yormadan detaylı bir bayram temizliği yapmak istiyorsanız, 2 veya 3 gününüzü temizlik aşamalarına ayırmanız yeterlidir. Ancak yeterli vaktiniz yoksa, bayram temizliği için hafta sonlarını değerlendirebilirsiniz.
Bayram Temizliği Nereden Başlamalı?
Ev temizliği sırasını yukarıda sizlerle paylaştık. Eksiksiz bir bayram temizliği için, dağınıklıkları toplama, yerleri süpürme, mutfağı temizleme, camları silme, banyo ve tuvaleti silme adımlarını sırasıyla uygulayabilirsiniz. Ancak kendi temizlik rutininiz varsa, ek adımları bu rutine dahil ederek de temizlik işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Bayram Temizliğinde Süpürge Mi, Toz Alma Mı Önce Olmalı?
Hem bayram temizliği, hem de klasik temizlikte önce süpürgeyi açmak mı, yoksa toz almak mı sorusu birçok kişinin kafasını karıştırabilir. Süpürgeyi açmadan önce eşyaların tozunu almak, tekrardan yerlerle uğraşmanıza gerek kalmadan temizliğin bitmesini sağlar. Ancak toz alırken tüm lekelerden kurtulmak için, mikrofiber bez kullanmak gerekir. Nemli bezle silinen yerler mutlaka kurutulmalı ve tozların başka yerlere bulaşması önlenmelidir. Ardından elektrik süpürgesini veya robot süpürgeyi çalıştırarak yerleri temizleyebilirsiniz.